SEGRE

Pedriatres: "No s'hauria de tornar a l'escola fins aconseguir una immunitat de grup"

Una aula buida.

Una aula buida.Cynthia Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els menors no haurien de tornar al col·legi fins que no s’aconsegueixi una "immunitat de grup", amb més del 60 % de la població immune a la covid-19, segons adverteix el pediatre valencià Fernando García-Sala, a qui li fa "pànic" que la gent es relaxi i aconsella prolongar un confinament que veu "efectiu".

En una entrevista amb Efe, García-Sala, president de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària (SEPEAP), considera que en funció del temps que duri aquesta pandèmia i de la gent que hagi estat infectada pel coronavirus "hi haurà un abans i un després" en la manera d’actuar o relacionar-nos, canviaran moltes de les maneres de fer les coses i igual, afegeix, cal "reinventar un altre model de vida".

UNA NOVA TORNADA A L’ESCOLA

Considera que en els col·legis, als que veu "molt complicat" que els menors puguin tornar "almenys fins setembre o l’octubre, quan hi hagi una immunitat de grup", les activitats essencials disminuiran i igual han de fer-se dos grups a cada aula i que la meitat acudeixi a classe al matí i l’altra, a la tarda.

"És molt difícil que els nens, fora de l’entorn dels pares, compleixin una sèrie de mesures" de protecció, indica per destacar que en menors amb Covid-19 la simptomatologia "és molt banal", passa "molt desapercebuda" i hi ha hagut "pocs casos i cap mort en menors de 12 anys", la qual cosa als pediatres dóna "molta tranquil·litat".

No obstant això, adverteix que si els nens tenen covid-19 són "grans contagiadors. Fan molts petons, s’abracen i quan parlen deixen anar moltes gotetes de la boca, i serà complicat poder controlar-ho". Per això, agrega, és important tenir una "immunitat de grup, de ramat, que protegeixi als altres, o que ja es pugui administrar una vacuna, que és el que ho solucionarà tot."

L’ADAPTACIÓ INFANTIL A LA PANDÈMIA

Encara que creu que sis setmanes no és un "temps excessiu" de confinament en els nens, que "afortunadament s’adapten bastant bé a les circumstàncies", precisa que aquesta adaptació és en funció de l’edat i del lloc on estan vivint. "No és el mateix fer-ho en un pis gran, amb terrassa o jardí, que en una planta baixa, de 60 metres quadres i amb poca il·luminació i molta gent a la casa", admet.

També pot produir-se en alguns de menors una obsessió per la neteja o quadres hipocondríacs per la por de contagiar o contagiar-se al sortir al carrer, i el confinament pot portar en alguns casos a generar una angoixa o por i que tornin a orinar-se al llit, els surtin erupcions a la pell o mengin molt o, al contrari, gens.

EL RISC DEL DESCONFINAMENT DESCONTROLAT

Segons el seu parer era necessari que els nens sortissin al carrer després de sis setmanes de confinament en els que s’ha aconseguit baixar bastant els contagis, però critica que diumenge passat, primer dia en què van poder fer-ho, l’antic curs del riu Turia a València "semblava un dia de Reyes, en el qual la gent treu tots els joguets, o de Pasqua."

"Va ser un espectacle veritablement vergonyós, era impressionant", afirma el pediatre, que considera que és "un problema de falta de maduresa dels pares" encara que reconeix que des que va començar l’estat d’alarma "la població està portant el confinament amb una enteresa que, afortunadament, ha estat la causa que les coses comencin a funcionar".

Veu "fonamental" apel·lar al "sentit comú" dels pares i aconsella mesures de protecció com mantenir una distància entre persones que no sigui de menys de dos metres i que tant adults com nens portin màscares, els segons adaptades a la seua mida i customitzades amb dibuixos divertits.

"Els nens han de veure els pares portar la màscara, igual que han de veure’ls rentant-se contínuament les mans, perquè això genera una imitació," afirma el pediatre.

LES PERSPECTIVES DE FUTUR

Segons explica, quan menys del 10 % de la població ha estat encomanada "cal anar molt amb compte"; en un segon escenari, amb entre el 10 i el 60% de les persones infectades, es pot "començar a prendre mesures laxes", i quan més del 60 % de la població hagi passat la infecció "passarem a un estat pràcticament de normalitat".

Després de la pandèmia també canviarà la manera de fer reunions i congressos, assenyala el pediatre, que es pregunta quan es tornaran a produir grans concentracions. "Veurem si es produeixen. A València encara es mantenen les Falles per a mitjans de juliol i jo crec que no podrà ser, els partits de futbol amb gent no sé quan es podran produir, i si els restaurants no poden cobrir l’aforament no li sortiran els comptes als seus propietaris".

El president de la SEAPAP, que forma part de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) –a la qual el Govern espanyol va demanar recomanacions per a la desescalada dels menors–, considera que si a Espanya entrem en un escenari 2, amb un 30 % de la població immune, s’hauria d’ampliar la distància des del domicili al qual poder sortir a passejar, caminar o córrer.

tracking