SEGRE

ESNOTICIA

El comerç celebra reobrir però exigeix saber amb quines mesures

Comerços i perruqueries són els primers sectors que podran reobrir a partir de dilluns per a clients amb cita prèvia i moltes limitacions. No obstant, els representants del comerç critiquen la falta de concreció de les mesures de seguretat sanitària que cal adoptar en funció del tipus d’establiment.

La principal artèria comercial de Lleida ciutat, l’Eix, ahir amb les botigues tancades i buida.

La principal artèria comercial de Lleida ciutat, l’Eix, ahir amb les botigues tancades i buida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Hi ha calendari per tornar a treballar, però també confusió. El pla de desconfinament anunciat dimarts pel Govern central ha generat optimisme entre el sector comercial al veure pròxima la reobertura de botigues. A partir de dilluns podran atendre clients, encara que només amb cita prèvia, i podran fer-ho sense a partir del dia 11, amb limitacions i també molts dubtes sobre quines mesures de seguretat sanitària hauran d’aplicar, per la qual cosa les patronals i associacions de comerciants reclamen protocols per a cada sector.

“Celebrem poder reobrir, però caldria concretar quines mesures ha d’adoptar cada tipus d’establiment, perquè no és el mateix una botiga de roba que una ferreteria”, diu el president de Pimec Comerç, Manel Llaràs. Demana una campanya de sensibilització “perquè tant comerciants com clients sàpiguen quines mesures prendre perquè tots se sentin segurs”. Més crítica es va mostrar la presidenta de la Federació de Comerciants, Rosa Maria Eritja, que va assegurar que “la reobertura no està gens clara perquè per començar encara no hi ha res publicat al BOE”. Lamenta no tenir “cap tipus d’indicació i ni tan sols un calendari fix, perquè tot pot canviar en funció dels casos de coronavirus a la província”.

El president dels comerciants de l’Eix, Llorenç González, es va mostrar “molt il·lusionat” amb la tornada a l’activitat, però opina que, malgrat que alguns locals podran obrir a partir de dilluns amb cita prèvia, “la majoria dels nostres socis no aixecaran la persiana fins al dia 12 [l’11 és festiu a la capital] perquè no compensa”. El seu homòleg de la Zona Alta, Josep Bellera, es va queixar que “encara no tenim clar què fer ni com, però hem avisat els nostres socis que estiguin llestos per adaptar les seues botigues al que dicti l’administració”.

Mentrestant, els comerços especialitzats en la cria i venda d’animals, les protectores i les floristeries podran obrir a partir de l’11 de maig.

D’altra banda, al març les vendes del comerç minorista van caure un 15,3% pel tancament de botigues, la baixada més gran des que se’n tenen registres.

Les perruqueries, operatives dilluns amb llista d’espera i restriccions

Les perruqueries obriran el proper 4 de maig amb una gran quantitat de peticions de cites però amb molts dubtes sobre com hauran de treballar. “No sabem res, ja que el BOE no ha informat sobre les mesures que hem de prendre”, va explicar la Yolanda, una perruquera de Lleida. Tot i així, va dir que “de moment només treballaré jo amb un sol client. Tots dos portarem màscares, també em posaré guants i segurament les bates i tovalloles seran d’un sol ús, a banda que desinfectaré el local entre client i client.” La Pilar, una altra perruquera, va assenyalar que “diverses perruqueries han començat a demanar màquines d’ozó per desinfectar i mampares si no es pot mantenir la distància entre clients”. Per la seua part, la Sònia, titular d’un altre establiment, va considerar que el més important és mantenir distàncies i tenir una bona higiene. “La meua companya i jo treballarem al més separades possible, desinfectarem totes les eines i rentarem la roba usada”, va manifestar. El Lluís, barber, va indicar que desconeix si podrà afaitar. “El problema és que no hi ha cap gremi a Lleida que indiqui com treballar i cadascun farà el que vegi. De fet, molts han treballat a domicili quan no es podia fer”, va denunciar, i va afirmar que “les conseqüències per al sector seran dolentes i el 60% de locals acabaran tancant”.

tracking