SEGRE

ESNOTICIA

Els alcaldes de municipis fronterers es mostren indignats per l'organització provincial del desconfinament

Molts dels fronterers com Torà o els de la Cerdanya lleidatana tenen els hospitals de referència en altres províncies || Temen que afecti els desplaçaments laborals i reclamen més informació

El municipi de Prats i Sansor marca el límit administratiu entre la Cerdanya lleidatana i la de Girona.

El municipi de Prats i Sansor marca el límit administratiu entre la Cerdanya lleidatana i la de Girona.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’organització del desconfinament per províncies va encendre les xarxes socials ja dimarts a la nit i va molestar veïns de municipis situats zones de frontera amb altres províncies. Per exemple, Torà, a la Segarra, que té el CAP de referència a Calaf (Anoia), o Cervera, amb l’hospital d’Igualada, a l’Anoia. A Passanant i Belltall (Conca de Barberà) es van mostrar preocupats perquè el seu metge, de Tàrrega, no podrà visitar-los. Un veí de Tàrrega es va estranyar de poder desplaçar-se 250 km per anar a Vielha i no poder anar a Montblanc, a només 35 km de la capital de l’Urgell. L’alcaldessa de Fraga, Carme Costa, va assenyalar al seu torn que encara és molt precipitat perquè no hi ha una norma concreta. “Hem d’esperar i atendre el que digui el ministeri de Salut, sense unes directrius concretes sobre mobilitat entre províncies, és arriscat avançar-se.” No obstant, va assegurar que molts dels veïns de Fraga, que tenen l’hospital de referència a Lleida, podran desplaçar-se igualment. “Crec que això no serà un problema i aniran tal com s’ha fet fins ara, que s’autoritzava la mobilitat en cas d’urgència”, va dir. L’alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz, va demanar al subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, que demani a l’Executiu central reconsiderar la delimitació provincial. Va plantejar flexibilitzar aquesta mesura en zones limítrofes com la Franja, ja que existeix un “perjudici” econòmic i personal, perquè moltes famílies tenen vincles als dos costats del límit administratiu. A la Cerdanya (sis municipis estan a Lleida i 11 a Girona), també hi va haver polèmica. L’alcalde de Prats i Sansor, Xavier Picas, va dir que el pla “no té lògica”. El municipi té com a hospital de referència el de Puigcerdà. L’alcalde de Riu, Miquel Pons, va demanar “flexibilitat” en la mobilitat en territoris, també per als treballadors.

“No té cap sentit”, va manifestar ahir Talarn. I va defensar que la recuperació de la normalitat es gestioni per regions sanitàries, la qual cosa implicaria separar les comarques del pla de les del Pirineu.

tracking