SEGRE

Gent gran que viu sola: el repte de tornar a sortir al carrer dilluns

Suposen el 40% de les persones ateses per Creu Roja Lleida durant la pandèmia

La psicòloga Maria Campistany, de Creu Roja Lleida, en una videotrucada amb cuidadors familiars.

Gent gran que viu sola: el repte de tornar a sortir al carrer dillunscreu roja lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Creu Roja Lleida s’ha bolcat en l’atenció dels col· lectius més vulnerables i un d’aquests són les persones grans, que representen el quaranta per cent de les atencions que ha fet l’entitat durant la pandèmia pel Covid-19. Els professionals i voluntaris han adaptat els programes d’atenció per poder continuar operant de forma telemàtica i detectar en qualsevol moment les necessitats que tenen les persones grans, sobretot les que viuen soles, i acompanyar-les durant la crisi sanitària.

La por a sortir al carrer dilluns vinent, en un nou pas cap al desconfinament, ha fet que els experts incrementin els recursos perquè les persones grans se sentin segures i tornin a connectar amb el seu entorn. Actualment, Creu Roja Llei· da compta amb vuit programes diferents d’atenció a persones grans, des de suport psicològic contra la solitud fins a repartiment d’aliments i de material cognitiu per afrontar millor el confinament. Des de l’inici de la pandèmia han atès 3.277 persones a tota la província, de les quals 1.343 són majors de 65 anys. També han reforçat l’acompanyament per la via telefònica, amb més de 3.700 trucades, la majoria a aquest col·lectiu.

Maria Campistany, psicòloga de Creu Roja Lleida, assenyala que les atencions a persones grans han augmentat amb la pandèmia i que expressen sentiments de solitud, ansietat, angoixa, estrès i por, també per la tornada a la normalitat. “Volen sortir però tenen por”, afirma. Un exemple és que en el repar· timent de menjars a domicili han hagut d’incloure l’atenció psicològica per lluitar contra la solitud no desitjada que pateixen molts d’ells. També es treballa el dol, amb més incidència en els cuidadors que han perdut un familiar en una residència i no se n’han pogut acomiadar, i de les persones grans que han superat el Covid. Evitar l’aïllament social és una de les claus. “Molts han conegut els seus veïns al sortir al balcó a aplaudir i aquests els ajuden”, afirma.

tracking