SEGRE

ESNOTICIA

Sanitat s'obre a una desescalada per territoris i no per províncies

La tensió entre el Govern central i l’oposició posa en dubte la pròrroga de l’estat d’alarma || ERC avisa que la falta de diàleg fa trontollar el bloc de suport

Una dona caminant ahir pel centre de Lleó amb mascareta i una bossa de comprar.

Una dona caminant ahir pel centre de Lleó amb mascareta i una bossa de comprar.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot just l’endemà que el Govern espanyol anunciés el seu pla de desconfinament per fases i per províncies, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va obrir la porta a estudiar altres propostes que plantegen la Generalitat i altres comunitats perquè la província no sigui l’única mesura territorial de la desescalada. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va insistir que la fase de desconfinament es dugui a terme de manera asimètrica segons cada regió sanitària, i no prenent com a referència les províncies.

Per la seua banda, Illa va recordar que el pla del Govern central contempla que els territoris podran fer plantejaments diferents en aquest sentit sempre que aquests estiguin sustentats per raonaments tècnics i compleixin els criteris que s’exigeixen a les unitats territorials per al pla de transició.

Mentrestant, la tensió entre l’oposició i el Govern espanyol a causa de la gestió del coronavirus es va fer ahir patent al Congrés dels Diputats, fet que augmenta la incertesa sobre l’aprovació de la nova pròrroga de l’estat d’alarma, que l’Execuiu té previst demanar. El president del Govern central, Pedro Sánchez, va assegurar que assumeix la culpa dels errors que s’haguin comès durant la crisi sanitària, però va afegir que governs autonòmics del PP i Cs com els de Madrid i Múrcia també haurien de fer “autocrítica” en qüestions relatives al sistema sanitari.

Per la seua part, el PP va alimentar la possibilitat d’abandonar el suport al Govern estatal durant la successiva aplicació del pla de “desescalada”, ja que acusa Pedro Sánchez de mentir, de no informar-lo mai i de “fer el ridícul”, i per aquest camí “els populars no hi aniran”.

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va criticar que el Govern central porti 47 dies sense dialogar i va advertir que la falta de consens i diàleg podria posar en risc “l’esperit dels 180 diputats de la moció de censura”. Així mateix es va pronunciar el PNB, que va assegurar que la formació es pensarà “seriosament donar suport a aquest tipus d’estat d’alarma”, que va qualificar d’“abusiu”. Cs va tornar a estendre-li la mà i Vox va criticar la gestió i es mantindrà en el “no”. El vicepresident Pablo Iglesias va anomenar “paràsits” Vox al Congrés després d’acusar-lo aquest partit de convertir residències de gent gran en “cases dels horrors”.

tracking