SEGRE

Inicien a Lleida un estudi de recerca per avaluar l'eficàcia del tractament amb cloroquina contra la covid-19

Inicien a Lleida un estudi de recerca per avaluar l'eficàcia del tractament amb cloroquina contra la covid-19

Inicien a Lleida un estudi de recerca per avaluar l'eficàcia del tractament amb cloroquina contra la covid-19ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), la Universitat de Lleida (UdL) i l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) han iniciat un estudi de recerca per determinar l'eficàcia del tractament amb cloroquina o derivats en la infecció de la covid-19. Dos assaigs clínics recents han presentat evidències, no concloents, sobre l'efectivitat d'aquest tractament en la infecció per la covid-19. Aquest fàrmac s'utilitza com a potent agent antipalúdic i en el tractament de malalties autoimmunes i el lupus. El professor i investigador Joan Fibla, conjuntament amb el metge d'Urgències, Oriol Yuguero i la investigadora Marina Laplana lideren el projecte, que es desenvoluparà a tot l'estat espanyol.

No exempt d'efectes secundaris greus, l'ús del tractament amb cloroquina (sota prescripció mèdica) està àmpliament estès i, segons dades del Servei Català de Salut, aproximadament unes 10.000 persones estan rebent actualment aquest tractament a Catalunya i prop de 75.000, a tot l'estat espanyol.L'estudi pretén determinar l'eficàcia d'aquest fàrmac contra la covid-19 avaluant la incidència de la infecció per la covid-19, o els símptomes indicatius d'aquesta, en una mostra significativa de persones que estiguin en tractament actiu amb cloroquina o els seus derivats per malalties autoimmunes.

Segons l'investigador de la UdL i de l'IRBLleida, Joan Fibla, si aquest medicament fos efectiu s'haurien d'observar "diferències significatives" en la incidència de casos de covid-19, o en la manifestació de símptomes relacionats, entre aquesta mostra i la població general.

Amb aquest objectiu s'ha dissenyat un qüestionari breu per avaluar l'estat de salut, en relació amb la covid-19, de les persones que estan rebent un tractament actiu amb cloroquina o derivats. Perquè els resultats siguin representatius es necessita obtenir el màxim nombre possible de respostes.

L'estudi també està obert a persones que no reben aquest tractament, per tal d'obtenir una mostra de referència. Aconseguir la màxima difusió d'aquesta investigació és fonamental per assolir-ne els objectius. Per això, amb el lema 'Ajuda'ns a trobar un tractament efectiu contra la covid-19' es distribuirà el qüestionari a totes les associacions de pacients de l'estat espanyol i a la població general a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació.

tracking