SEGRE

ESNOTICIA

Suport als majors de 70 anys

Augmenta l’atenció psicològica per alleujar els efectes del confinament i l’acompanyament quan ja poden tornar a sortir al carrer || Crítiques a les franges horàries a partir d’aquesta edat

Una voluntària de Creu Roja Lleida trucant a un dels usuaris dels programes per a gent gran.

Una voluntària de Creu Roja Lleida trucant a un dels usuaris dels programes per a gent gran.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els serveis socials i les entitats s’han bolcat per atendre els col·lectius més vulnerables durant la pandèmia del coronavirus. Un és el de les persones grans, sobretot les que viuen soles, que representen el quaranta per cent de les persones ateses a causa de la crisi sanitària. Un acompanyament que s’estén també per intentar pal·liar els efectes que pugui tenir la desescalada en la gent gran, que ja poden sortir al carrer a certes franges horàries des de dissabte i s’enfronten a la por del contagi al ser especialment vulnerables al virus. Tanmateix, també han aparegut crítics que veuen discriminatori que se separi els majors de 70 anys de la resta d’adults, de manera que han iniciat una recollida de firmes a través de les xarxes socials.

L’atenció psicològica ha sigut clau per atendre els grans que viuen sols. Joan Canut, cap del servei de gestió i acció social de la Paeria, assenyala que el servei de teleassistència ha incrementat un quaranta per cent les trucades durant el confinament i dels usuaris, més de 5.800, quatre de cada deu són persones grans que viuen soles.

Deteriorament cognitiu, de l’orientació i en l’àmbit emocional són algunes seqüeles del confinament

“A través d’aquestes trucades, així com dels programes amb altres entitats, es valora la vulnerabilitat d’aquestes persones i l’atenció que necessiten”, assenyala. S’ha incrementat el contacte de forma telemàtica, ja que les visites presencials s’han reduït al mínim indispensable, i s’ha afegit psicòlegs als serveis que cobreixen necessitats bàsiques d’alimentació i medicaments.

De fet, segons Canut, la Xarxa de Voluntariat posada en marxa durant la crisi sanitària compta amb una vintena de psicòlegs voluntaris al trobar “més persones que se senten soles i poden afrontar problemes psicològics a causa d’aquesta solitud”.

També s’atén amb especial urgència les persones que han perdut algun familiar a causa del coronavirus, amb un acompanyament en el dol que no poden fer tal com estem acostumats socialment. Si cal, la Paeria deriva les atencions a l’entitat Suport al Dol de Ponent.

La unió d’atenció de primera necessitat i psicològica ha estat clau per ajudar els col·lectius més vulnerables, un tàndem, assenyala Canut, que ha estat molt positiu i es podria estendre als diferents programes una vegada acabi l’estat d’alarma. Quant a les sortides de la gent gran, Canut insta a extremar la seguretat per evitar contagis i evitar les aglomeracions. “Són molt vulnerables al virus i no han de córrer riscos”, afirma. Els veïns també s’han erigit com un nou moviment d’ajuda per a les persones grans. Segons Canut, durant el confinament han tingut avisos per part de veïns que han detectat situacions de risc d’alguna persona gran. “Hem d’estar atents per activar tots els recursos necessaris”, assenyala.

Entitats com Creu Roja també han augmentat els serveis d’atenció per a aquest col·lectiu, sobretot aquells que viuen sols, davant del temor que puguin perdre la connexió amb la societat a causa del confinament. Ansietat, depressió i por són alguns dels sentiments que han detectat entre les persones grans causats per l’actual situació i la “tornada” a la normalitat.

D’altra banda, la Fundació Salut i Envelliment de la UAB assenyala que el confinament ha causat en aquest col·lectiu deteriorament de l’orientació, l’atenció en tasques quotidianes i l’àmbit emocional.

Els professionals de Creu Roja Lleida alerten que l’actual crisi fa que els grans revisquin “velles ferides” i sentiments de solitud que veien compensades amb activitats que ara s’han vist suspeses. Molts grans són molt actius, per la qual cosa quedarien fora de la franja horària destinada a l’exercici físic, la qual cosa ha generat crítiques entre les persones de més de 70 anys.

tracking