SEGRE

Les dades indiquen que Lleida entraria en la fase 1 l'11 de maig

Vergés insisteix que el govern espanyol "no posarà cap pega" a desconfinar per regions sanitàries

La consellera de Salut, Alba Vergés.

Vergés insisteix que el govern espanyol "no posarà cap pega" a desconfinar per regions sanitàriesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit que el govern espanyol "no posarà cap pega" a gestionar el desconfinament per regions sanitàries i ha assegurat que "així ho van dir". Ha afegit que el Ministeri de Sanitat "no decideix fins a última hora res" en ser preguntada a Catalunya Ràdio per la polèmica sobre si s'havia acceptat ja o no la proposta del Govern. "No hi ha res més que poder acceptar les propostes", ha dit. D'altra banda, ha criticat que l'Estat anunciï dates concretes en la desescalada perquè el calendari "et deixa empresonat" i no té en compte la "frustració" generada si no es pot complir, com podria passar en algunes regions a Catalunya.

Vergés també ha assegurat que el govern espanyol no ha fet públiques totes les condicions que s'han de complir per entrar a les diferents fases del desconfinament. En aquest sentit, ha dit que no li preocupa la capacitat d'UCI i de llits enlloc del territori català però sí altres variants, com la possibilitat de detectar ràpidament tots els casos i poder-los aïllar ràpidament i el factor de la mobilitat.

Segons això, ha indicat que hi ha zones amb dades "claríssimes" que permeten pensar que sí podrien entrar en la fase 1 l'11 de maig com Terres de l'Ebre, Pirineu i Aran, Lleida i Tarragona, mentre que n'hi ha d'altres que són "més complicades" com Barcelona ciutat i les dues regions metropolitanes, tant la nord com la sud. En el cas de Catalunya Central ha indicat que, tot i el brot de la Conca d'Òdena, la tendència "és molt bona" i ha afegit que Girona també s'ha de mirar. "No descarto res, ho mirarem molt bé i mirarem els requisits", ha manifestat.

D'altra banda, ha posat en valor la màxima transparència en la informació, com ha assegurat que fa Catalunya informant també de les morts a els residències, i ha afegit que el govern espanyol "ha de fer un exercici de posar en valor aquesta informació per prendre en bones decisions". Ara per ara, no s'arriba al 60% dels llits d'UCI ocupats per pacients amb covid-19, tot i que Vergés destaca que se supera la capacitat instal·lada normal del sistema sanitari i per això ha fet una crida a no relaxar-se.

Crítica amb l'estat d'alarma

Per últim, Vergés ha dit que és decisió dels òrgans d'ERC i "en última instància" del grup parlamentari a Madrid si votar afirmativament a una nova pròrroga de l'estat alarma. Ha explicat que ella personalment té "un punt de crítica important" en com s'ha concebut aquest, no tant en si és necessari o no per gestionar l'emergència donant unes eines determinades. I és que ha explicat que s'ha entès com "recentralització" i amb una manera de fer "que dista de la cogovernança, la col·laboració i la cooperació amb la que tant s'omplen la boca".

tracking