SEGRE

La pandèmia a Espanya estarà totalment controlada el 9 de setembre, segons un estudi

Dos metges atenen un pacient amb coronavirus.

La xifra de morts diaris a España augmenta a 331, però els curats superen els 100.000Hospital Trueta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia de Covid-19 a Espanya acabarà "teòricament" i estarà controlada el 9 de setembre si es manté l’actual tendència de reducció de casos, segons un estudi realitzat per la Singapore University of Technology and Design, que realitza un monitoratge predictiu diari sobre l’evolució de la pandèmia a nivell mundial.

Amb les seues anàlisis, afirmen que el 7 de maig podria haver-se assolit el 97 per cent del total de casos que generarà el coronavirus a Espanya, i el 99 per cent per al 22 de maig. En els seus experiments, han realitzat tres estimacions alternatives de dates finals del coronavirus: la data per arribar a l’últim cas previst; la data per assolir el 99 per cent del total de casos previstos; i la data per assolir el 97 per cent del total de casos previstos.

Si bé aquesta investigació mostra que la pandèmia ha acabat "teòricament" a la Xina, Corea del Sud i Austràlia (malgrat un petit nombre de casos locals reportats diàriament), també mostra que el món continuarà patint fins finals de 2020 si romanen les actuals trajectòries de polítiques governamentals i comportaments individuals i sense cures mèdiques i vacunes per a la Covid-19.

Durant la pandèmia de Covid-19, s’han realitzat diversos esforços per pronosticar els casos d’infecció, les morts i els indicadors mèdics o econòmics. S’han adoptat o desenvolupat diversos models i mètodes per a diferents contextos i propòsits de predicció. Tanmateix, la predicció del futur és incerta per naturalesa.

Cap model o dada no pot representar amb exactitud les complexes, dinàmiques i heterogènies realitats de la pandèmia als diferents països. Per abordar la incertesa de les prediccions als escenaris dinàmics del món real, aquests investigadors exploren les possibilitats d’utilitzar la vigilància predictiva, o sigui, la vigilància contínua de les prediccions, no només per a les prediccions estables sinó també per als canvis de prediccions, a fi de derivar les implicacions respecte al que està succeint ara al món real i també fer que la planificació, el comportament i la mentalitat estiguin ara més a prop sobre el que serà el futur.

Els investigadors preveuen que el patró del cicle de vida pandèmic aparegui com una corba en forma de S quan es traci el recompte acumulatiu de casos d’infecció al llarg del temps o, de manera equivalent, com una corba en forma de "campana". "No s’espera que la campana aquí sigui simètrica sense esperar una distribució normal, sinó una llarga cua a la dreta", expliquen.

Aquestes pautes, així com la dinàmica subjacent, han estat estudiades en diversos àmbits, entre ells el creixement demogràfic, la difusió de noves tecnologies i les malalties infeccioses, i han establert teòricament models matemàtics, entre ells el model logístic que descriu un fenomen general del cicle vital (com el creixement demogràfic) i el model SIR (susceptible de ser infectat i recuperat) que descriu el procés dinàmic de la propagació de les malalties infeccioses.

tracking