SEGRE

ESNOTICIA

Adverteixen dels danys i costos que provoca tirar pel vàter guants i mascaretes

L’any passat la depuradora va recollir 303 tones de residus com tovalloletes, bastonets i burilles || Ecologistes demanen “responsabilitat” per reduir danys a la fauna per micropartícules de plàstic

Un trencalòs.

Un trencalòs.AQUALIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada any arriba a la depuradora de Lleida una gran quantitat de tones de residus que la gent tira pel lavabo, com tovalloletes, burilles, tampons, preservatius, bastonets de les orelles, burilles i fins i tot bosses de plàstic. Tanmateix, des de l’inici de la pandèmia s’hi han afegit els guants i les mascaretes. L’any passat, la concessionària de l’aigua Aqualia va recollir 303 tones d’aquests residus a la depuradora, la xifra més alta en els últims cinc anys. “Aquests hàbits dels veïns són més que normals cada dia perquè no entenen que hi ha rebutjos que no es poden tirar pel vàter”, va explicar ahir Joan Casanovas, d’Aigües de Lleida, que va afegir que “des de l’inici de la pandèmia ens hem trobat que ara també arriben guants i màscares a la depuradora”. Tots aquests residus s’han de tirar al contenidor de rebuig (el gris), ja que no són biodegradables, generen un gran problema en el procés de depuració de l’aigua i causen avaries a la maquinària, a banda de grans costos.

En relació amb l’augment de plàstics llançats a la xarxa de sanejament, des de l’entitat ecologista Greenpeace alerten que a més de produir embussos, aquests productes “es desintegren en micropartícules plàstiques que acaben directament en cursos, rius i mars, on causen greus danys a la fauna”. En aquesta mateixa línia, des de la Societat Espanyola d’Ornitologia demanen a la ciutadania “responsabilitat” perquè aquests residus, sobretot màscares i guants d’un sol ús, es rebutgin en contenidors i no acabin a terra, ja que “poden convertir-se en una nova tipologia d’abandonament de residus i generen un impacte negatiu en el medi ambient”. Quant als efectes del confinament, el portaveu de l’entitat ecologista Ipcena, Joan Vázquez, destaca que “la part positiva és que al reduir-se la mobilitat han baixat molt els nivells de contaminació i la flora i la fauna està esplèndida, sense turistes ni visites als parcs naturals”. A l’altre extrem, Vázquez apunta que “algunes empreses i ramaders han aprofitat aquesta situació excepcional per saltar-se la normativa augmentant les emissions nocives o l’abocament de purins”.

tracking