SEGRE

Sanitat rebutja la petició de Madrid de passar a la fase 1 de la desescalada

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat ha rebutjat la petició de la Comunitat de Madrid de passar a la fase 1 de la desescalada dilluns vinent, han confirmat a Efe fonts del Govern regional. Les mateixes fonts han assenyalat aquest divendres que el Govern espanyol "avala la capacitat assistencial de Madrid, però s’inclina per esperar a que el sistema de detecció d’Atenció Primària estigui més consolidat per al canvi de fase".

El rebuig del Govern espanyol ha transcendit després de la reunió telemàtica mantinguda aquest divendres entre el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, i el ministre de sanitat, Salvador Illa, una trobada prèvia al Consell Interterritorial de Salut juntament amb la resta de comunitats autònomes, que està en curs.

La Comunitat de Madrid va presentar al Ministeri de Sanitat la documentació per passar a la fase 1 ahir dijous a la nit després de la dimissió de la directora general de Salut Pública, Yolanda Fuentes, contrària a aquesta decisió del Govern regional.

En la documentació al·legava que des d’abril hi ha hagut un descens d’un 84 % en el nombre d’hospitalitzats a la Comunitat de Madrid i d’un 64 % en el d’ingressats a l’UCI. Tanmateix, el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha admès aquest divendres en una compareixença en l’Assemblea de Madrid que la regió no compleix les ràtios de llits per habitant que exigeix el Ministeri de Sanitat.

El Ministeri exigeix, com a requisit perquè una província passi a la fase 1, que tingui operatius 2 llits d’UCI per cada 10.000 habitants i entre 37 i 40 llits per a malalts aguts per cada 10.000 habitants.

Madrid hauria de tenir, per tant, 1.400 llits d’UCI i 24.750 llits per a aguts, però actualment en té 1.350 i 17.000, respectivament.

El conseller ha defensat, no obstant això, que al pic de la crisi es van arribar a tenir 1.942 llits d’UCI i 24.730 d’aguts, sense comptar l’hospital temporal d’Ifema, per la qual cosa la infraestructura es podria tornar a ampliar gràcies a la "flexibilitat" i a la "capacitat de resposta" de la sanitat madrilenya. En la comissió, els diputats de l’oposició li han retret entre altres assumptes la falta d’un pla de salut pública a la regió per contenir els contagis i iniciar la desescalada.

Sobre això, el portaveu de Sanitat del PSOE en l’Assemblea, José Manuel Freire, ha dit que "només hi ha 38 epidemiòlegs" per a una població de més de sis milions d’habitants.

Segons ha informat aquest divendres el Ministeri de Sanitat, el nombre de contagis i de morts amb coronavirus ha experimentat un repunt en les últimes 24 hores a Madrid, en registrar-se 48 morts, 10 més que dijous (8.552 en total) i 148 contagis, a prop del doble que el dia anterior (64.333 en total).

tracking