SEGRE

CORONAVIRUS ATENCIÓ

Teràpia online davant del dol

El Servei de Suport al Dol de Ponent es reinventa per atendre persones que han perdut un ésser estimat durant el confinament || Assisteixen més d’un centenar de persones per via telemàtica

Una de les sessions del Servei de Suport al Dol de Ponent de la teràpia online que han posat en marxa durant el confinament.

Una de les sessions del Servei de Suport al Dol de Ponent de la teràpia online que han posat en marxa durant el confinament.SERVEI DE SUPORT AL DOL DE PONENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El confinament i l’actual crisi sanitària no han frenat la tasca de les entitats. Fins i tot l’han reforçat i han suposat una oportunitat per tal de reinventar-se i arribar a més gent. És el cas del Servei de Suport al Dol de Ponent, que ha redoblat esforços amb una teràpia en grup online cada setmana amb un màxim de nou participants en la qual poden compartir experiències, sentiments i emocions per la pèrdua d’un ésser estimat i que han vist truncat el dol a causa de les restriccions del confinament.

Montse Robles, responsable assistencial de l’entitat i infermera de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida, explica que la iniciativa ha tingut molt bona acollida i que es plantegen mantenir-la una vegada finalitzi la quarantena. “El grup de dol ajuda a normalitzar i mitigar el sentiment de solitud”, assenyala. Les professionals (a més de Robles, també en formen part Begoña Giménez i Cristina Berenguer) recorden als usuaris pautes mínimes d’autocura i fins i tot entre els assistents es fan recomanacions. “Procurem cobrir totes les àrees de la persona que queden afectades”, constata Robles.

L’entitat atén els usuaris a través de videotrucades, per correu electrònic i per telèfon

L’entitat iniciarà la setmana que ve l’atenció al local amb un protocol de protecció

Des de l’inici del confinament, han atès trenta-cinc persones, d’entre trenta i vuitanta anys, i mantenen el seguiment als usuaris que ja tenien abans. En total, són més d’un centenar de serveis.

“Des de la persona que no ha pogut anar al cementiri en setmanes fins aquella que ja d’arreglar tots els papers de la persona difunta. També aquelles que no han pogut fer el comiat que correspondria”, afirma. Tots tenen cabuda al grup. Els familiars de víctimes mortals per Covid són els que tenen més dificultat per enfrontar-se al dol i, segons Robles, “se senten estigmatitzades. Al meu entendre, les conseqüències reals del que hem viscut encara han d’arribar”, assenyala.

El Servei de Suport al Dol de Ponent no està atenent directament menors en les diferents sessions però sí que porta a terme assessoraments a claustres de professors de col·legis que demanen informació i recomanacions per poder enviar i ajudar les famílies de l’alumnat que han perdut algun ésser estimat a causa del coronavirus. “Són col·legis que s’estan interessats a fer xarrades a pares i mares una vegada finalitzi la quarantena i fins i tot fer tallers per als nens i nenes del centre que també oferim adaptats a l’edat”, assenyala Montse Robles.

Així mateix, s’han posat en contacte amb l’entitat professionals sanitàries i de residències per a la tercera edat, a títol individual, perquè els facin arribar la guia Acompanyament en el dol a persones que han perdut un ésser estimat per Covid-19, en la qual ha participat Robles, i poder basar les seues actuacions en les recomanacions d’aquests professionals d’atenció al dol.

Per la seua banda, alguns ajuntaments han contactat amb aquesta entitat per preparar actes de comiat col·lectius per als veïns que han perdut la vida a causa del virus i poder acompanyar els seus familiars i amics. Tot i que actualment l’assistència és al cent per cent de forma virtual, el Servei de Suport al Dol de Ponent ja prepara l’assistència presencial quan sigui possible.

En aquest sentit, Robles explica que les atencions presencials podran començar la setmana que ve, igual que abans del confinament amb cita prèvia. “Com a infermera he elaborat un protocol d’atenció basat en les normes que haurem de seguir pel Covid per treballar de forma segura”, assenyala. Així mateix, han comprat material de protecció. Per a més informació es pot contactar al correu electrònic montse@suportaldol.org o bé als telèfons 679 725 357, 639 610 603 i 618 726 646.

Més atencions dels psicòlegs, que ja han reobert les consultes El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya va informar a començaments d’aquesta setmana que les consultes i clíniques de psicologia podien reprendre l’atenció de forma presencial després de la publicació al BOE del decret per a la reobertura de serveis professionals que fins ara no eren servei essencial. El col·lectiu només atenia casos urgents i, des que han pogut reobrir, han registrat un increment de les peticions per fer consulta. Diversos professionals consideren que s’haurien de prolongar els diferents serveis d’atenció psicològica i emocional a diferents col·lectius davant de l’actual crisi sanitària. Les línies d’atenció gratuïtes segueixen en marxa.

tracking