SEGRE

SALUT SÍNDROMES DE SENSIBILITZACIÓ CENTRAL

Fibrolleida ha atès tres nens amb fatiga crònica i l'edat mitjana dels afectats baixa dels 50 als 35 anys

Fibrolleida ha atès tres nens amb fatiga crònica i l’edat mitjana dels afectats baixa dels 50 als 35 anys || Més recursos mèdics i sensibilització, algunes claus per millorar el seu dia a dia

A la Tania Martínez, veïna de Lleida, li van diagnosticar fibromiàlgia fa més d’un any.

A la Tania Martínez, veïna de Lleida, li van diagnosticar fibromiàlgia fa més d’un any.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aprendre a viure amb el dolor i haver d’afrontar que no hi ha cap altra alternativa per no rendir-se. Aquesta és la lluita diària dels més d’11.000 lleidatans que pateixen malalties de sensibilització central (fibromiàlgia, fatiga crònica, sensibilitat química múltiple i electrosensibilitat). Amb motiu del Dia Internacional d’aquestes patologies, que es va celebrar ahir, els afectats i les seues famílies reclamen més recursos mèdics, d’investigació i sensibilització en una societat encara molt desconeixedora d’aquestes malalties. També davant del fet que no només afecten persones d’edat avançada, sinó que cada vegada són més joves. L’associació Fibrolleida, amb més de 300 socis, ja ha atès tres famílies amb nens amb fatiga crònica i l’edat mitjana dels seus socis, la majoria dones, ha baixat dels 50 als 35 anys, fins i tot de menors de 30. La presidenta de l’entitat, Carme Fabregat, explica a SEGRE que el seu principal objectiu és continuar atenent els afectats davant del “viacrucis” del diagnòstic i el tractament, a banda de promoure activitats de conscienciació en instituts i d’especialització en recursos sanitaris per millorar la qualitat de vida dels usuaris.

Amb el confinament assenyala que les desinfeccions afecten les persones amb sensibilitat química i volen promoure la instal·lació de zones blanques als centres mèdics per a aquells usuaris que pateixen aquesta síndrome. Impulsar la investigació i els recursos mèdics és una de les reclamacions de les persones afectades per síndromes de sensibilització central.

Més recursos sanitaris, prestacions socials justes, més sensibilització i accés adaptat al treball

A la Tania Martínez, de 32 anys, li van diagnosticar fibromiàlgia fa poc més d’un any. “Ens diuen que no hi ha solució, però necessitem pautes per continuar”, destaca. Per aquest motiu, reclama més comprensió i constata que el suport familiar és imprescindible per afrontar el dolor.

tracking