SEGRE

CORONAVIRUS INVESTIGACIONS

Detectius privats s'ofereixen per rastrejar nous contagis

Critiquen que sanitaris s'encarreguin d'aquesta tasca sense garanties legals || El control d'infeccions, clau en la desescalada

Imatge d’arxiu de transeünts amb mascareta.

Imatge d’arxiu de transeünts amb mascareta.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els detectius privats van demanar ahir a la Generalitat ser “rastrejadors” de nous contagis per coronavirus, fent un seguiment detallat de totes les persones que han pogut estar en contacte amb l’infectat. El Col·legi Oficial de Detectius Privats de Catalunya argumenta que aquesta tasca requereix “personal qualificat i habilitat legalment” i recrimina que el fet que funcionaris, sanitaris o informàtics contractats siguin els encarregats de fer aquest rastreig “provoca greus problemes legals i de legitimitat”.

“La urgència o fins i tot l’estat d’alarma no justifiquen eludir els requeriments estipulats en la llei de Seguretat Privada per dur a terme treballs d’aquestes característiques”, va opinar la presidenta, Mercè Ferran, que va remarcar d’altra banda que els detectius privats són “els únics que poden fer aquest seguiment de casos amb totes les garanties tècniques i legals”.

“La urgència o l’alarma no justifiquen eludir els requeriments de la llei de Seguretat Privada”

En un comunicat, el Col·legi, que compta amb quatre professionals lleidatans adscrits, apunta que la funció de rastreig, en el sentit de “fer indagacions que siguin necessàries per obtenir i aportar informació sobre conductes o fets privats de tercers”, és una competència “exclusiva i excloent” d’aquests professionals, segons la llei. Que ho facin sanitaris o funcionaris “suma problemes d’eficàcia i de legalitat” assegura el Col·legi, que també alerta de “possible falta de legitimitat” en el cas que puguin intervenir els tribunals. Els experts dels Estats Units aposten per augmentar les proves de detecció i contractar un gran nombre de rastrejadors de contactes per evitar un repunt de contagis, cosa que consideren clau per garantir una desescalada del confinament i una reactivació econòmica.

En altres països com Corea del Sud o Singapur, les autoritats han recorregut a les noves tecnologies per portar a terme aquest seguiment de casos per delimitar el cercle de contagis, la qual cosa ha provocat diferents crítiques en ple debat sobre la protecció de dades i la privacitat.

tracking