SEGRE

Illa sobre la immunitat de grup del Covid-19: "No hi ha ni n'hi haurà"

Només el 3,7% de la població de Lleida presenta anticossos per al nou coronavirus

Només el 3,7% de la població de Lleida presenta anticossos per al nou coronavirus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de sanitat, Salvador Illa, ha assenyalat que Espanya no compta encara amb immunitat de grup per al Covid-19, una cosa per a la qual es necessitaria que al voltant del 60-70 per cent de la població ja hagués passat la malaltia, per la qual cosa ha cridat a "continuar sent prudents", seguint les mesures d’higiene personal i guardant la distància d’almenys un metre. "No hi ha immunitat de grup ni n’hi haurà", ha argumentat, insistint que superar el 60 per cent no es produirà.

Durant la seua compareixença setmanal en la Comissió de Sanitat del Congrés, en la qual els diputats han guardat dos minuts de silenci en honor als morts, Illa ha comentat els resultats de l’estudi de seroprevalença presentat aquest dimecres, que ha revelat que tot just el 5 per cent de la població espanyola, al voltant de dos milions de persones, ha desenvolupat anticossos davant el virus, és a dir, ha combatut amb èxit la malaltia.

Davant d’aquests resultats, que el ministre ha recordat que són "preliminars", ha comentat que la prevalença del Covid-19 és "baixa" per la qual cosa no existeix la coneguda com a immunitat de ramat, el que obliga a "continuar sent prudents". "Mai no vaig dir que hi hagués immunitat de ramat. Els tècnics em van dir des del principi que en els estudis sobre grip la immunitat de grup se situa entorn de 10 i 15 per cent. Era molt difícil que el coronavirus donés xifres més altes. Per això venim parlant de nova normalitat, perquè no hi ha immunitat de grup ni vacuna. Per això no hem de basar la nostra estratègia en una immunitat de grup que no es produirà", ha ressaltat.

Segons Illa, les dades també mostren que "les mesures posades en marxa van tenir l’efecte buscat" i han frenat els contagis. "L’heterogeneïtat de la seroprevalença en les comunitats autònomes sustenta el model asimètric per a la tornada a la normalitat", ha justificat a continuació. Segons el seu parer, l’estudi "corrobora les hipòtesis" sobre les que ha treballat el Govern espanyol en el pla de transició, en el sentit que sigui "asimètrica i flexible".

Per a Illa, aquest estudi suposa "una radiografia molt valuosa per conèixer millor l’evolució del virus i comptar amb evidència científica suficient". "És un estudi molt sòlid i representatiu per la seua magnitud. És exhaustiu, i no dels estudis a nivell internacional amb més representativitat a nivell poblacional en un país complet", ha reivindicat.

"No conec cap altre estudi d’aquestes característiques. Hi ha estudis de seroprevalença per a certs col·lectius però no poblacional que permeti fer una fotografia d’un país amb una afectació tan important com Espanya. Potser el més similar sigui un amb 27.000 persones a la República Txeca, que ha donat un índex del 0,4 per cent. El nostre estudi està en línia amb els d’altres països. A la Llombardia una mostra àmplia ha donat un 10 per cent d’anticossos i a Madrid tenim un 11 per cent, és comparable", ha afegit.

La diputada 'popular' Cuca Gamarra ha lamentat que l’estudi de seroprevalença arribi "tard" i hagi permès que Espanya registri des de fa mesos "les xifres més tristes" del Covid-19 "en tot el món", i ha demanat a Illa que, ara que té nova informació, "no perseveri en els mateixos errors".

"HEM DE CONSERVAR LA PRUDÈNCIA"

Respecte a les dades d’aquest dijous, el ministre ha ressaltat, malgrat el petit repunt observat avui, que "s’observa una tendència descendent sostinguda durant les últimes vuit setmanes, passant del 20 per cent d’increment diari de casos al 0,2", unca  cosa del que ha responsabilitzat a l’"esforç" de la ciutadania espanyola des del decret d’estat d’alarma, que va fixar unes estrictes restriccions de mobilitat.

"Hem passat de 900 de morts al dia a finals de març a menys de 200 en els últims dies. Aquesta tendència ens indica que anem en la direcció correcta. Més del 50 per cent dels infectats ja s’han curat. Aquestes dades ens diuen que l’esforç realitzat ha tingut els seus efectes", ha destacat, assenyalant que no s’ha vist cap efecte negatiu sobre l’epidèmia ni de la tornada després del permís retribuït de Setmana Santa ni en les mesures d’alleujament de les últimes setmanes.

"Anem pel bon camí però hem de conservar la prudència i estar a alerta, perquè encara queden moments difícils," ha puntualitzat, insistint que haver "deixat enrere" els moments més durs de l’epidèmia no poden fer oblidar que "la prioritat ha de continuar sent la salut". "No podem baixar la guàrdia", ha insistit.

El ministre ha defensat que "gràcies a l’esforç de tots i a les mesures preses" s’han anat complint els objectius setmanals en la lluita contra el Covid-19, pel que ha reclamat no llançar per la borda aquest sacrifici. "Tot l’avançat n’haurà servit de bé poc si no continuem extremant-ne més que mai la responsabilitat. El virus pot sobreviure fora dels organismes vius i encara hi ha molts aspectes que desconeixem", ha proclamat, insistint a demanar als ciutadans "la mateixa responsabilitat que durant l’etapa de confinament".

tracking