SEGRE

Lídia Colilles, pedagoga: «Als nens se'ls haurà de donar seguretat en situacions d'incertesa»

Teresa Guerra abans de sortir al carrer.

Teresa Guerra abans de sortir al carrer.UNIVERSITAT OBERTA DE CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com s’adaptaran els nens a la nova normalitat?

Els nens necessitaran un procés de readaptació amb calma i bon acompanyament per part dels seus adults de referència. El costat bo és que ells tenen una gran capacitat d’adaptació, per la qual cosa s’adaptaran, evidentment amb un procés d’acompanyament d’adults de la família i l’escola. Se’ls haurà de donar seguretat davant de situacions d’incertesa: puc fer una abraçada al meu amic? Puc jugar amb ell? No hi ha res que faci pensar que hagin de tenir problemes de socialització, quan puguin retrobar-se amb els seus iguals faran el camí d’una manera natural.

I els adolescents?

Pel que fa als adolescents, la situació és diferent perquè ja són molt més conscients de la situació i els pot provocar una mica d’incertesa. Val a destacar que una part de la seua socialització és a través dels aparells tecnològics, per tant ha estat fàcil per a ells suplir la socialització física amb la tecnològica. A partir d’ara, en molts dels casos s’haurà de vetllar perquè facin el procés al revés i animar-los a sortir de casa.

Què aconsella?

Hem de ser conscients que s’han d’establir unes rutines, uns hàbits, que tot flueixi amb la màxima calma, serenitat i seguretat possibles. Tots haurem après d’aquesta situació i els nens i els adolescents no seran menys. Aprendran a gaudir de cada moment com es mereix i segurament a gestionar millor el temps.

Hi haurà col·lectius que siguin més vulnerables?

Sí, per exemple, els que pateixen algun tipus de trastorn. Ells són més vulnerables i els canvis de rutina acostumen a ser un hàndicap. Per tant, se’ls haurà de vetllar més de prop i fer-los l’acompanyament al ritme que ells necessitin per tal d’assimilar-ho.

tracking