SEGRE

Sanitat no veu que els passejos de nens hagin causat més contagis en menors

Simón diu que l’increment de casos és proporcional en tots els grups d’edat

Els nens van prendre de nou ahir els carrers de Lleida, com aquests de la imatge amb les bicicletes.

Els nens van prendre de nou ahir els carrers de Lleida, com aquests de la imatge amb les bicicletes.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, no creu que les mesures d’alleujament aplicades als nens hagin provocat un augment del nombre de contagis de coronavirus en menors, ja que l’increment de casos és proporcional en tots els grups d’edat. Ho ha explicat aquest dijous en roda de premsa, després dels dubtes plantejats després que diversos hospitals notifiquessin un augment dels contagis en menors de 10 anys.

Després de comprovar les dades de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica, en la qual figuren les fitxes individuals de cada afectat amb la seua edat, Simón ha explicat que l’increment dels casos de covid-19 a Espanya és proporcional en tots els grups d’edat.

Aquestes fitxes –ha assenyalat– s’han dissenyat per a la fase de desescalada i davant de la necessitat de tenir millors sistemes de vigilància i s’han anat completant en aquests dies, la qual cosa ha permès conèixer les edats de tots els casos diagnosticats.

Així, l’epidemiòleg no veu un efecte relacionat amb les mesures d’alleujament aplicades per al passeig dels nens però, no obstant això, ha assegurat que el seguiran "amb molt de compte", ja que en aquest moment en el que molts territoris passaran a la fase 1 i alguns ben aviat a la fase 2, "un dels aspectes més importants és fer un seguiment molt estret a l’evolució de l’epidèmia". "És un dels factors claus per garantir que no hi ha rebrots i que, en cas que n’hi hagi, els detectem a temps" per poder donar una resposta adequada a cada senyal de risc, ha dit.

Simón ha advertit, en aquest sentit, que hi pot haver rebrots "a tot arreu" si no apliquem les mesures de prevenció que s’han explicat a tota la població i que evitar-los "depèn de com de prudents que siguem tots a l’hora d’establir les relacions socials amb les persones que hi ha al nostre voltant".

"Si aconseguim mantenir durant unes setmanes aquestes mesures estrictes i aconseguim que desapareguin totes les cadenes de transmissió actuals (...) arribarà un moment que si no hi ha transmissió del virus no tindria per què haver-hi repunts". "És responsabilitat de tots", ha asseverat, encara que ha advertit que no serà "una tasca fàcil ni qüestió d’una setmana".

A partir d’aquell moment –ha detallat– el risc estaria en possibles importacions del virus i per això demà entra en vigor l’ordre relacionada amb els viatges internacionals. "Anem podent desescalar, però en la mesura que tota la població entengui com poden ells suposar riscos de transmissió del virus i com els poden evitar; si es van evitant, eliminarem les cadenes de transmissió i passar a una situació en la qual els rebrots depenguin únicament de la importació", ha conclòs.

tracking