SEGRE

CATALUNYA

Barcelona demana entrar en una “fase 0,5” per poder reobrir comerços

Però la Generalitat descarta les terrasses de bars i les reunions de fins a deu persones || I proposa que avancin el Garraf, l'Alt Penedès i el Baix Montseny

Desenes de persones passejant o practicant esport al parc de la Ciutat Vella de Barcelona.

Desenes de persones passejant o practicant esport al parc de la Ciutat Vella de Barcelona.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern català i l’ajuntament de Barcelona van proposar ahir que tant la ciutat com les dos regions sanitàries de l’àrea metropolitana, per a les quals no s’ha demanat el pas a la fase 1, puguin “flexibilitzar” algunes de les mesures imposades per frenar la pandèmia i que no estan permeses en el primer nivell del pla de desescalada imposat pel Govern central. Es tractaria d’una “fase 0 avançada” o “0,5”, com la va definir l’Executiu, en la qual es planteja permetre l’obertura de botigues minoristes sense cita prèvia, la celebració de vetllatoris, la reobertura de centres de culte i museus amb un aforament limitat, la reactivació del sistema de préstecs de les biblioteques o una “reactivació progressiva” dels serveis socials. En canvi, aquesta “fase 0,5” no contempla altres activitats que sí que es permeten en l’1, com l’obertura de terrasses de bars i restaurants amb un aforament màxim del 50%, o bé els encontres d’un màxim de 10 persones. Tampoc es planteja la reobertura de gimnasos, ni hi podrà haver mobilitat entre municipis sense motiu justificat. Sobre això últim, l’alcaldessa, Ada Colau, va assegurar que, treballen “activament” perquè el dilluns 25 de maig sigui possible passar de fase.

Davant de la possibilitat que el Govern central aprovi aquesta petició, tant l’Executiu com el consistori van demanar prudència a la població per no haver de fer passos enrere. Les tres regions de l’àrea metropolitana representen el 58 per cent dels casos confirmats de totes les àrees bàsiques de salut de Catalunya i concentren el 60 per cent de casos possibles. A més, el 70% de les proves PCR s’han fet allà.

Els empresaris aplaudeixen avenços a Barcelona i el seu entorn, però demanen més flexibilització

Aquesta proposta va ser molt ben rebuda pels comerciants, ja que diverses associacions porten reclamant durant els últims dies alguna mesura que els permetés aixecar persianes i evitar el tancament d’establiments que estaven “al límit”. Pimec també va rebre amb alegria la notícia però va reclamar que en aquesta flexibilització s’incloguessin també les terrasses.

Malgrat que aquesta proposta inclou tant la capital catalana com les regions sanitàries metropolitanes nord i sud, aquestes últimes tenen àrees que la Generalitat ha proposat que passin a la fase 1, com són el Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Montseny. Així doncs, aquestes comarques optaran, igual com les regions sanitàries de Lleida, Girona i Catalunya Central a passar a la fase 1 de la desescalada dilluns vinent, afegint-se a les regions que ja estan en aquest nivell des del passat 11 de maig (el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran).

D’altra banda, Catalunya va registrar ahir 938 nous casos de coronavirus i 37 morts més, segons el balanç publicat per la conselleria de Salut. D’aquesta manera, des que va començar la pandèmia, són ja 62.615 les persones que s’han contagiat a Catalunya. A més, la xifra de finats ascendeix a 11.440. D’aquests, un total de 6.510 en centres hospitalaris.

Desenes de persones passejant o practicant esport al parc de la Ciutat Vella de Barcelona.

Desenes de persones passejant o practicant esport al parc de la Ciutat Vella de Barcelona.EFE

tracking