SEGRE

La Xina assegura que no va saber fins el 19 de gener com d'infecciós era el virus

Rebutja les acusacions dels Estats Units, que afirmen que la Xina va ocultar intencionadament informació sobre la gravetat del patogen

La Xina assegura que no va saber fins el 19 de gener com d'infecciós era el virus

La Xina assegura que no va saber fins el 19 de gener com d'infecciós era el virusEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Xina va assegurar aquest divendres que no va saber fins el passat 19 de gener com d’infecciós era el nou coronavirus, que ha provocat una pandèmia mundial, i va rebutjar de nou les acusacions dels Estats Units que va ocultar intencionadament informació sobre la gravetat del patogen. El subdirector de la Comissió Nacional de Sanitat xinesa, Zeng Yixin, va dir en una roda de premsa que, malgrat que els científics xinesos sabien que hi havia indicis de transmissió humana anteriorment, no va ser fins el 19 de gener quan es va poder comprovar amb certesa.

"El 19 de gener, gràcies als esforços conjunts d’equips d’experts i personal mèdic local, aconseguim una comprensió més precisa de la capacitat de transmissió del virus", va afirmar.

Zeng va assenyalar que el 20 de gener –quan el cap de l’equip d’experts mèdics xinès, Zhong Nanshan, va revelar a la televisió estatal que el nou coronavirus es transmetia entre humans–, el patogen "es va afegir al sistema de malalties contagioses nacional i les mesures més estrictes de control es van posar en marxa per controlar-ho".

En resposta a les informacions que asseguren que sis dies abans, el 14 de gener, els funcionaris xinesos van analitzar ja la possibilitat d’una propagació massiva, Zeng va dir que llavors hi havia encara nombroses preguntes clau sense resposta, inclosa la capacitat de transmissió del virus i el mode de contagi. En aquest sentit, va indicar que hi ha malalties com la sida que, encara que siguin molt infeccioses, no es transmeten amb facilitat entre les persones.

El número dos de la Comissió Nacional de Sanitat va reconèixer que el 14 de gener es va fer una reunió nacional dels responsables sanitaris provincials de tot el país. "Hi havia encara moltes incerteses. Concloem que feia falta més investigació sobre la transmissió entre humans, i no podíem descartar la possibilitat d’una propagació més gran del virus. Però no vam poder arribar a conclusions en gaires qüestions", va assegurar.

Així mateix, va dir que la Xina va concloure el 19 de gener que estava tractant amb un nou coronavirus i va començar a desenvolupar test per a la seua detecció l’endemà.

La tensió entre els Estats Units i la Xina en relació amb l’origen del virus i una eventual ocultació de la seua gravetat per part de Pequín ha empitjorat en els últims dies. El president dels EUA, Donald Trump, va dir dijous en una entrevista amb la cadena de televisió Fox que no té interès a parlar amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, i va suggerir fins i tot que Washington podria trencar les relacions amb Pequín.

Altres països, com Austràlia i Alemanya, han demanat una investigació sobre com el coronavirus va saltar dels animals als humans abans que es descobrissin els primers casos a la ciutat xinesa de Wuhan a finals d’any.

 
tracking