SEGRE

ESNOTICIA

Pugen un 81% les atencions per patologies mentals durant el confinament

Entitats i administracions es preparen per cobrir les necessitats causades per l'estat d'alarma en aquest àmbit || Assumeixen un elevat percentatge d'usuaris amb problemes a causa de la crisi

Imatge d’arxiu d’una caminada organitzada per l’associació Salut Mental de Ponent.

Imatge d’arxiu d’una caminada organitzada per l’associació Salut Mental de Ponent.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les entitats d’atenció a les persones amb problemes de salut mental i les administracions s’han posat en marxa per treballar de forma coordinada i preventiva davant de l’augment de les atencions per patologies psicològiques derivades de la crisi sanitària i la situació de confinament durant l’estat d’alarma. Segons l’últim informe publicat per la Federació de Salut Mental de Catalunya, els usuaris atesos a la província de Lleida s’han disparat un 81%, fins a gairebé les 600 persones entre el 13 de març i el 28 d’abril. L’informe destaca l’augment de l’angoixa i de les persones amb vulnerabilitat a causa del Covid-19 i assenyala que el 50% de les persones ateses es troba en situació de vulnerabilitat per situacions d’exclusió social, de salut, com dependència o consum de tòxics, o per la seua avançada edat.

En aquest sentit, la Coordinadora d’Entitats de Salut Mental i Adiccions, que agrupa deu associacions de la província de Lleida, constata un augment de les atencions també a usuaris que fins al confinament no tenien patologies de salut mental, de forma que s’estan preparant protocols per part del departament de Salut, en coordinació amb les entitats i el món local i comarcal, per actuar “com més aviat millor” i evitar “que aquestes patologies vagin a més”. Fins i tot hi ha ajuntaments que ja demanen pressupostos a centres psicològics perportar a terme activitats formatives en salut mental al disparar-se les peticions d’atenció.

Les entitats de salut mental han atès prop de 600 persones des de l’inici de la crisi

Així, les entitats valoren que l’administració hagi posat la salut mental en el centre i que es treballi des de la previsió. Entre els col·lectius més vulnerables es troben les persones amb patologies mentals prèvies que tenen un consum de tòxics; les persones amb vulnerabilitat econòmica, i les dones en situació de violència masclista.

Més atenció telemàtica a usuaris i famílies

Les entitats de salut mental s’han hagut de readaptar ràpidament davant de la situació de confinament per continuar atenent els seus usuaris, per la qual cosa han reforçat els serveis de forma telemàtica, sobretot amb trucades i atenció per videotrucada, deixant les actuacions presencials per a casos urgents.

La presidenta de Salut Mental de Ponent, Eva Barta, destaca que al principi van tenir seriosos problemes per dotar-se de material de prevenció com mascaretes i guants, que ara ja tenen solucionat. També treballen en el desconfinament per atendre no només els usuaris, sinó també reforçar l’atenció als cuidadors familiars.

Barta també va valorar, d’altra banda, que “per fi la salut mental té el lloc que li correspon per part de l’administració” i va agrair la posada en marxa de l’aplicació de gestió emocional per part de Salut i dels serveis d’atenció telefònica, que considera que s’haurien de mantenir per prevenir que les patologies que puguin sorgir es cronifiquin.

“No es pot esperar que la malaltia està fora de control”, va advertir Barta, que aposta en aquest sentit per la “col·laboració i la coordinació”

tracking