SEGRE

ESNOTICIA

Vergés confia a obrir els centres per a tots els alumnes aquest curs

Amb mesures preventives, i diu que d'aquí a 6 mesos tampoc hi haurà risc zero || La Fapac recolza obrir com més aviat millor i pares de la concertada són més cauts

Alumnes al menjador de l’Escola Alba, una imatge que no s’ha pogut repetir des del 12 de març.

Alumnes al menjador de l’Escola Alba, una imatge que no s’ha pogut repetir des del 12 de març.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Salut, Alba Vergés, va dir ahir que confia que es podran “trobar maneres” per poder obrir les escoles abans que acabi el curs i per a totes les edats. En una entrevista a RAC1, la consellera va explicar que no veu “forassenyat” obrir els centres educatius com ja ha fet França i que “cal trobar la manera” malgrat admetre que “el risc zero no hi és ara ni hi serà en un mes ni en sis mesos”.

Vergés va afegir que, amb la informació que tenen ara, es pot plantejar obrir els centres, sobretot “pensant en els nens” i en el fet que l’escola és un element de “socialització” i “cohesió social”. Creu que caldrà fer-ho aplicant mesures higièniques i de seguretat, com entrades i sortides “escalonades” per disminuir riscos.

Per la seua part, la presidenta de la Fapac (federació de pares i mares), Belén Tascón, va indicar que “com més aviat es puguin obrir les escoles, millor”, i que al marge del risc de contagis cal valorar altres, com la major desigualtat que provoca l’educació telemàtica i el fet que aquesta no inclou aspectes essencials com la socialització dels nens. Això sí, va assenyalar, d’altra banda, que han de ser els experts els que fixin en quines condicions pot fer-se.

Pel seu costat, la delegada a Lleida de la Federació d’Ampes de l’Escola Cristiana, Patricia Fidel, es va mostrar més cauta sobre el tema. A banda d’apuntar que seria necessari disposar de més proves PCR, va insistir que és “il·lògic” que es pretengui que nens petits mantinguin una distància de seguretat amb els seus companys o que no juguin amb ells.

Precisament, el ministeri d’Educació va remetre ahir a les autonomies instruccions per al reinici parcial de l’activitat lectiva a partir del 25 de maig, almenys per a l’alumnat de final d’etapa.

Per exemple, les taules hauran d’estar separades a una distància mínima de dos metres; tots els lavabos hauran de tenir dispensadors de sabó o gel; caldrà netejar amb més freqüència els espais; limitar l’ús i circulació de papers i el transport haurà de garantir les distàncies socials i si no s’hauran d’utilitzar mascaretes.

L’entitat va alertar en aquest sentit que la preinscripció telemàtica i l’alta mobilitat de les famílies pel coronavirus “empitjoraran” els nivells de segregació escolar, per la qual cosa va demanar a Educació uns “criteris clars” per detectar i distribuir l’alumnat vulnerable.

Lleida, la desena ciutat catalana amb més segregació escolar La ciutat de Lleida és la desena catalana amb més de 10.000 habitants que compta amb una taxa de segregació més gran, amb un 49% dels alumnes a Primària i del 28% a Secundària, segons la Fundació Jaume Bofill. Tot i així, Lleida ha millorat unes dècimes respecte a fa sis anys. Actualment, Terrassa i Badalona lideren el rànquing. Al contrari, els centres de Mollerussa, la Seu, Tàrrega i Balaguer compten amb una baixa segregació escolar.

tracking