SEGRE

ESNOTICIA

Elles treballen doble, com sempre

Un estudi revela que les dones continuen assumint activitats com la bugada, la neteja de la llar i la cura dels nens durant el confinament || Els homes assumeixen la compra i comparteixen més temps de lleure amb els petits, però el pes de la llar el segueixen portant elles

La Yaisa i el David, pares de l’Eric, de 8 anys, i el Daniel, de quatre.

La Yaisa i el David, pares de l’Eric, de 8 anys, i el Daniel, de quatre.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El confinament obligatori de la població ha ajudat a abaixar la corba de contagis per coronavirus, tot i que també ha augmentat el volum de tasques domèstiques, que en el cas de les famílies amb fills s’han aguditzat davant del tancament dels centres escolars. Segons un estudi conjunt de les universitats Pompeu Fabra (UPF) i de Barcelona (UB), les dones continuen sent les responsables de la majoria de tasques de la llar durant el període de confinament. A partir d’una enquesta en què van participar a l’abril més de 7.000 persones amb fills en edat escolar, les professores d’Economia Libertad González i Lídia Farré van concloure que la majoria de dones s’encarreguen de la bugada (un 39% més que els homes), de la neteja de la llar (29 per cent) i d’una cura dels nens que, malgrat que ara s’ha repartit més entre els dos progenitors, continua recaient sobretot en les mares. L’única activitat en la qual l’home té un paper destacat des que es van decretar les restriccions de mobilitat és la compra, la tasca en la qual es percep el canvi més important. Segons l’estudi, abans de l’estat d’alarma els pares es responsabilitzaven de la compra en un 20% de les llars i amb la nova situació ha augmentat al 38 per cent, mentre que en la dona baixa del 38 a un 28%. A la resta de llars (35 per cent), aquesta activitat es reparteix de forma igualitària.

Silvia Naval, veïna d’Almacelles amb quatre fills d’entre quatre mesos i tretze anys, considera que “normalment les mares sempre estem molt pendents de la cura dels petits i en aquests dies en què no hi ha col·legi t’adones de com de dur que és conciliar”. Assegura que “les setmanes de confinament han coincidit amb la meua baixa per maternitat i el meu marit ha continuat treballant, per la qual cosa jo he tingut més temps per a algunes tasques domèstiques”. Tot i així, destaca que “en la nostra rutina habitual els dos treballem fora de casa i ens repartim les tasques de manera igualitària”.

Yaisa Alejo, Lleida: «Cal inculcar als nens repartir les tasques»

La Yaisa assegura que durant l’estat d’alarma “el meu marit i jo hem continuat treballant i ens hem anat compaginat per a la cura delsnens”. En les feines de la llar, “jo m’encarrego de posar larentadora, ell de la planxa i entre tots, inclosos els nens, recollim la cuina després de menjar. És important inculcar als petits que no és la mare l’única que treballa a casa”.

Silvia Naval, Almacelles: «Compaginar nens i tasques a casa és dur»

A la Silvia, el confinament li va coincidir amb la baixa per maternitat. “Ara que els nens no tenen col·legi, necessiten que els acompanyem i guiem mentre fan les activitats escolars, per la qual cosa es fa més dur compaginar tenir-ne cura amb les tasques de la llar.” Destaca que “en circumstàncies normals tots dos treballem fora de casa i ens repartim les tasques domèstiques”.

Daniel Fernández, Balaguer: «Sempre m’encarrego de la compra i cuinar»

El Daniel considera que “és important repartir-se les tasques de la llar en funció del que ens agrada o se’ns dóna millor”. Apunta que “treballo una setmana sí i una altra no, així que ho tinc una mica més fàcil per conciliar la vida laboral i la familiar, també durant el confinament. Amb la meua dona ens repartim les tasques. Jo normalment m’encarrego de la compra i de fer el menjar”.

La Yaisa i el David, pares de l’Eric, de 8 anys, i el Daniel, de quatre.

La Yaisa i el David, pares de l’Eric, de 8 anys, i el Daniel, de quatre.SEGRE

La Yaisa i el David, pares de l’Eric, de 8 anys, i el Daniel, de quatre.

La Yaisa i el David, pares de l’Eric, de 8 anys, i el Daniel, de quatre.SEGRE

tracking