SEGRE

Sánchez rebutja que una Catalunya independent tingués menys morts: "És la segona CCAA que menys inverteix en Sanitat"

Borrás li acusa que els metges i infermeres catalans han estat el "blanc" de les compres de material defectuós

El president Pedro Sánchez, ahir durant la sessió de control.

El president Pedro Sánchez, ahir durant la sessió de control.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha rebutjat aquest dimecres que una Catalunya independent hagués salvat més vides en la crisi del coronavirus i ha rebatut les afirmacions de la portaveu del JxCat al Congrés, Laura Borrás, recordant que aquesta comunitat autònoma és la segona que menys diners inverteixen en Sanitat pública i és al lloc 14 del rànquing de serveis sanitaris. El cap de l’Executiu ha començat la seua rèplica a Borrás en un to d’ironia afirmant que havia cregut que aquesta grup anava seriosament quan van dir que volien negociar la pròrroga de l’Estat d’alarma.

Tot seguit ha carregat contra les afirmacions de la diputada deixant clar que no li semblen bé que s’utilitzin arguments de projectes polítics per defensar que en una Catalunya independent s’haguessin salvat més vides "si no fossin sota el paraigua d’aquest mal i ineficient Estat espanyol".

I per desmuntar aquesta afirmació, ha aportat unes dades sobre la Sanitat catalana. Així, i després de recordar que el partit de Borrás ha governat molts anys a Catalunya, apuntant així a la seua responsabilitat, ha exposat que aquesta regió és al lloc 14 de la classificació de totes les CCAA a l’informe sobre els Serveis Sanitaris de les autonomies de 2019 elaborat "no pel Govern d’Espanya sinó per la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública".

Així i segons les dades publicades al web del Ministeri de Sanitat, CCAA catalana té més llits privades –19.699– que públiques –14.916– i és la que menys percentatge inverteix de la seua despesa sanitària a remunerar personal sanitari, un 35 per cent, segons l’Estadística de despesa Sanitari Públic de 2018, edició 2020. Aquesta estadística, segons Sánchez, recull també que Catalunya és la segona CCAA amb menys despesa sanitària pública en relació amb el PIB, un 4,7 per cent.

Després d’aquest repàs de dades, Pedro Sánchez ha etzibat a Borras que "l’opció treballar units ha estat sens dubte la millor solució per al conjunt de la societat espanyola i la catalana".

Dit això, ha recordat la proposta de cogovernança i que en els plans de desescalada s’han incorporat el 83 per cent de les mesures proposades per les CCAA: "L’exercici d’integració que ha fet el Govern crec que és notable".

QUALIFICA LA SEUA PRÒPIA GESTIÓ AMB UN "NOTABLE"

I encara que ha admès que és probable per a bona part dels grups de la Cambra que la gestió del Govern espanyol no és d’un excel·lent, almenys sí que és un "notable". "Un notable crec que ens el mereixem", ha reblat abans de deixar clar que la coordinació s’intensificarà a mesura que les CCAA vagin recuperant la normalitat. Per això, ha dit, no serà necessària la restricció de mobilitat ni tampoc restringir la llibertat de reunió. Però ha demanat ser franc i admetre la realitat de la situació, és a dir, que el virus no atén a fronteres administratives, territorials, ni de gènere, ni ideològiques.

En aquest context, ha demanat a la diputada de JxCat de no perdre el temps en construir falsos abusos o greuges i comparacions que "només poden perjudicar" l’acció comuna.

"LA SANITAT CATALANA HA ESTAT EL BLANC DE LES COMPRES DEFECTUOSES"

Laura Borrás ha respost a les acusacions de Pedro Sánchez sobre la Sanitat catalana en el seu torn de rèplica i li ha demanat que no digui el nom del sistema sanitari català en va perquè les infermeres i metges han treballat en una situació precària sent "el blanc de les compres defectuoses" de material.

S’ha queixat de la infrafinanciación que té el sistema, en clara referència a la infrafinanciación autonòmica que denuncia la Generalitat, i encara així, ha apuntat que és el pressupost més alt que té el Govern català, el de la Sanitat.

També ha retret a Pedro Sánchez que les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat hagin posat gairebé un milió de multes, les mateixes ha dit que els desplaçaments a ambulatoris que s’han evitat a Catalunya amb els plans de telemedicina que han aplicat.

tracking