SEGRE

Un 44% d'infectats lleus de Covid-19 no queden immunitzats, segons un estudi

Donar positiu en un test d’anticossos podria no garantir protecció contra el SARS-CoV-2

Una professional sanitària agafa una mostra per fer una prova de coronavirus a l'Hospital Clínic

Una professional sanitària agafa una mostra per fer una prova de coronavirus a l'Hospital ClínicFrancisco Avia_Hospital Clínic de Barcelona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 44% de les persones que han patit la infecció de Covid-19 de manera lleu o asimptomàtica tenen un nivell d’anticossos molt baix i amb poca capacitat neutralizante, amb la qual cosa no queden immunitzades contra el coronavirus, segons les primeres anàlisis d’investigadors del IrsiCaixa i l’IRTA-CReSA.

L’estudi dut a terme pel IrsiCaixa, el Centre d’Investigació en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut d’Investigació i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC), amb el suport de la farmacèutica Grifols, ha analitzat 111 mostres de plasma de persones que han generat anticossos contra el SARS-CoV-2 i que van experimentar diferents nivells de gravetat de la malaltia.

El resultat és que el 44 % de les persones amb Covid-19 lleu o asimptomàtiques desenvolupen pocs anticossos i amb poca capacitat neutralitzant, mentre que les persones hospitalitzades per aquesta malaltia, en canvi, van generar aproximadament 10 vegades més anticossos que els que la van patir de forma llevi.

Els científics que han fet l’estudi han advertit que, segons aquests resultats, donar positiu en un test d’anticossos podria no garantir protecció contra el SARS-CoV-2 i subratllen la necessitat de mantenir les mesures de precaució, higiene, màscares i distància física per evitar noves exposicions al virus.

Els investigadors han analitzat als laboratoris d’Alt Nivell de Bioseguretat del CReSA amb l’equip de Julia Vergara-Alert i Joaquim Segalés, les dades de 111 mostres de plasma de persones que han generat anticossos contra el SARS-CoV-2 i que van experimentar diferents nivells de gravetat de la malaltia.

Segons els resultats, un 44 % dels 29 individus que van patir infecció lleu tenen actualment nivells d’anticossos per sota del límit de detecció fiable.

D’aquests, la meitat no presenten cap activitat neutralizante i són, des d’aquest punt de vista, indistingibles dels controls no infectats, mentre que el 56 % restant, en canvi, han generat anticossos per sobre del llindar.

"Caldrà estudiar el per què d’aquestes diferències, però mentrestant aquests resultats ens indiquen que donar positiu en un test no assegura immunitat davant el virus", ha advertit Julià Blanco, investigador de IrsiCaixa i de l’Institut de Investigación Germans Trias i Pujol i que lidera des de IrsiCaixa el projecte d’investigació d’una vacuna contra el SARS-CoV-2.

Segons l’estudi, les persones hospitalitzades van generar aproximadament 10 vegades més anticossos neutralizantes que les que van tenir una evolució clínica lleu.

"Probablement això es deu que el seu sistema immunitari ha estat exposat a una quantitat més elevada de virus i això ha fet que reaccioni d’una manera més potent", segons Blanco.

Els investigadors també han constatat que en les persones hospitalitzades la resposta es va generar aproximadament 10 dies després de l’aparició de símptomes.

Els investigadors han apuntat que, en el cas de les persones que van passar la infecció de manera lleu, la falta d’anticossos podria suggerir que altres factors immunològics han aconseguit controlar la replicació del virus, com la immunitat innata, que és la resposta immunitària genèrica, no específica contra un patogen concret i que no és a llarg termini.

També podria ser per la immunitat cel·lular, que és aquell exercit pels limfòcits T i que pot destruir els patògens residents dins de cèl·lules, on no poden arribar els anticossos.

"Tot això s’ha de continuar investigant, però encara que es demostri que la contenció de la primera infecció fos gràcies a aquests factors, no sabem si seran igual d’eficaços en el cas d’una segona exposició al virus", ha conclòs el director del IrsiCaixa, Bonaventura Clotet.

tracking