SEGRE

OBITUARI LLIBRES

Mor l'escriptor manresà vinculat a la Noguera Ferran Sánchez Agustí

Mor l'escriptor manresà vinculat a la Noguera Ferran Sánchez Agustí || Va investigar els moviments guerrillers antifranquistes al Pirineu

El 2015 va presentar a Lleida el llibre ‘La Guerra Civil al Montsec’.

El 2015 va presentar a Lleida el llibre ‘La Guerra Civil al Montsec’.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat 15 de maig va morir als 69 anys l’escriptor i historiador manresà Ferran Sánchez Agustí, incansable investigador de la Guerra Civil i els moviments del maquis al Pirineu durant el franquisme, que va traduir en més d’una desena de llibres, la majoria dels quals publicats a Lleida per Pagès Editors i en castellà pel segell Milenio. De fet, aquest historiador de Sallent, al Bages, estava estretament vinculat a Ponent, sobretot a Vilanova de Meià, a la Noguera, localitat natal de la seua dona i d’una àvia i en la qual passava llargues temporades durant l’any. També va col·laborar durant anys amb SEGRE, que va publicar les seues primeres investigacions (vegeu el desglossament).

Mestre de formació i jutge de pau de Sallent, Sánchez Agustí va escriure també diverses obres d’història local del seu municipi, del qual als anys vuitanta va arribar a ser regidor i en el qual col·laborava amb nombroses iniciatives de les seues entitats culturals, a més de fundar la revista local L’Esparver. La seua tasca d’investigació històrica es va traduir en el llibre Maquis a Catalunya (1999), al qual van seguir entre altres volums destacats títols com Maquis y Pirineos (2001), Espías, contrabán, maquis y evasión (2003), Metges i maquis, 1947-1949 (2003), El Maquis anarquista (2006) o Maquis en el Alto Aragón (2011). La seua mort no es va produir en principi per causes de malaltia relacionades amb la pandèmia del coronavirus.

Va ‘debutar’ als anys 90 en el dominical ‘Lectura’ de SEGRE

Com a historiador sobre el terreny, Sánchez Agustí va recórrer bona part del Pirineu a la recerca del rastre i les històries del maquis, el moviment guerriller antifeixista en les primeres dècades del franquisme. Les investigacions no van començar a publicar-se en forma de llibre sinó en entregues a la revista dominical Lectura de SEGRE durant els anys 90. El conjunt de capítols van donar forma el 1999 al llibre Maquis a Catalunya (Pagès Editors), amb cinc edicions des d’aleshores. El 2015 va presentar a Lleida el seu últim llibre, La Guerra Civil al Montsec.

tracking