SEGRE

Adverteixen que fumar a l'aire lliure augmenta el risc de contagi

Investigadors alerten d'un augment del càncer de pulmó en dones no fumadores

Investigadors alerten d'un augment del càncer de pulmó en dones no fumadoresEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ) ha advertit aquest dijous que fumar o vaporejar en espais a l’aire lliure com terrasses o parcs augmenta el risc de contagi de coronavirus, tant per als mateixos fumadors com per a les persones que són al seu voltant. Per això, ha recomanat que durant aquest període de desescalada, tants els espais oberts com tancats siguin lliures de fum, perquè, en fumar i exhalar, sigui tabac convencional o dispositius electrònics, s’expulsen "diminutes gotetes respiratòries que poden contenir càrrega viral i ser altament contagiosa".

Les gotetes respiratòries, anomenades gotetes de Flügge, són partícules diminutes, invisibles a l’ull humà, expel·lides en parlar, tossir, esternudar o respirar, la qual cosa pot transportar gèrmens infecciosos d’un individu a l’altre; poden romandre fins 30 minuts en l’aire en suspensió i poden assolir dos metres de distància, la qual cosa els permet ingressar en les vies respiratòries.

En fumar, a més, "és inevitable emportar-se la mà a la boca o al nas o a la cara, la qual cosa facilita l’entrada del virus en l’aparell respiratori", segons ha advertit en una nota de premsa el president de Separ, el doctor Carlos A. Jiménez-Ruiz.

I hi ha un altre perill associat, i és que l’ús obligatori de màscares que acaba d’entrar en vigor, el fumador ha de treure-se-la i posar-la, la qual cosa augmenta el risc d’infectar-la.

Es dóna la circumstància també que la Covid-19 és "molt més greu" en els fumadors, segons apuntava el document de posició "Fumar en temps del Covid-19", la Separ i l’Associació Llatinoamericana de Tòrax (ALAT), la Unió Internacional contra la Tuberculosi i Malalties Respiratòries (La Unió) i altres Societats científiques llatinoamericanes.

Les substàncies tòxiques del fum del tabac disminueixen les defenses dels pulmons, la qual cosa facilita que els virus i els bacteris puguin infectar aquests òrgans d’un subjecte fumador amb més freqüència que els d’un que no consumi tabac; a més, les cèl·lules pulmonars dels fumadors són especialment susceptibles a ser infectades pel SARS-Cov-2.

tracking