SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA EFEMÈRIDE

Homenatges en el 80 aniversari de l'afusellament de Companys

Per recordar el president de la Generalitat executat el 15 d'octubre del 1940

Monument a Lluís Companys al Tarròs.

Monument a Lluís Companys al Tarròs.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Memorial Democràtic està organitzant diverses activitats en el marc del vuitantè aniversari de l’assassinat del president de la Generalitat Lluís Companys, afusellat el 15 d’octubre del 1940. El programa d’actes tindrà lloc aquest any i el vinent en dates encara per concretar a causa de la crisi sanitària del coronavirus.

En total, el Memorial Democràtic i la direcció general de Memòria Democràtica tenen previst organitzar tres homenatges a l’octubre per recordar la figura de Companys. A banda d’un acte solemne al Palau de la Generalitat, que coincidiria amb la data de la seua execució, es preveu organitzar un homenatge al Centre d’Interpretació Lluís Companys, a Tornabous, a l’Urgell, i el tradicional acte al Fossar de la Pedrera, a Barcelona, amb la col·laboració de l’Associació Pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya.

Repassaran el paper de Lluís Companys en l’ajuda a perseguits i com a activista republicà

A part d’aquests homenatges, el Memorial Democràtic contempla també dos exposicions. Una, Els primers exilis de la Guerra Civil, presentarà l’exili que es va produir durant els primers mesos de guerra, poc reconegut. L’exposició, a càrrec de l’historiador Rubèn Doll, destacarà l’actuació de la Generalitat republicana a l’hora de salvar vides de persones perseguides. El paper de Companys l’estiu del 36 serà una de les qüestions que s’abordaran amb més profunditat.

Així mateix, la mostra Cultures polítiques: els projectes republicans a Catalunya, comissariada per l’historiador Enric Pujol, explicarà com el republicanisme va ser un projecte polític que va adquirir importància durant el segle XIX en resposta als projectes liberals conservadors monàrquics. L’exposició aportarà una visió del Companys activista republicà amb diversos càrrecs institucionals.

Aquestes exposicions sobre la figura del president de la Generalitat es complementaran amb altres activitats culturals com jornades, publicacions i conferències.

tracking