SEGRE

Alerten dels problemes de seguretat per mal ús de les videotrucades

Alerten dels problemes de seguretat per mal ús de les videotrucades

Alerten dels problemes de seguretat per mal ús de les videotrucadesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) ha alertat aquest divendres sobre l’ús de les aplicacions de videoconferència, que han cobrat un notable protagonisme en la crisi sanitària del covid-19 i ajuden a estar en contacte, però s’han de seguir unes pautes bàsiques per no tenir problemes de seguretat. "Amb l’escola a casa, molts docents i famílies hem començat a utilitzar les videotrucades per estar en contacte i millorar el seguiment educatiu", han informat des de l’Incibe per mitjà d’un comunicat. Tanmateix, adverteix que també estan sorgint nous problemes, com la irrupció de persones desconegudes en una sessió per molestar els assistents o la difusió d’enregistraments d’educadors i companys sense consentiment.

Per tant subratlla que encara que en general són eines útils i d’ús senzill, no estan exemptes de riscos de seguretat.

"Si no tenim en compte algunes pautes bàsiques, ens podem trobar amb sorpreses desagradables, com quan instal·lem una app que no és l’oficial que podria infectar el nostre dispositiu i ens robarien els nostres comptes bancaris o segrestarien les nostres dades a canvi d’un rescat", asseguren des del centre tecnològic amb seu a León.

Un dels problemes que està tenint més rellevància mediàtica és el de la irrupció en la classe virtual d’alguna persona desconeguda "per a trolearla, insultar, mostrar contingut inapropiat i fins i tot danyar psicològicament l’alumnat amb continguts especialment feridors com és el cas d’escenes extremadament violentes o d’abús sexual a menors".

Adverteix que encara limitant l’entrada, sempre pot passar que un dels assistents comparteixi les dades d’accés a la videoconferència amb altres persones perquè accedeixin a la classe amb males intencions o es facin passar per un company. A més, precisa que qualsevol dins d’aquesta sessió pot gravar-la sense el nostre coneixement per després difondre-la, crear memes ofensius, alimentar una campanya de ciberassetjament contra un company o fins i tot danyar la nostra pròpia intimitat i honor a les xarxes socials.

Per evitar-lo el primer, aconsella descarregar l’aplicació correcta, per a la qual cosa s’ha d’acudir sempre a la pàgina web oficial. Si som en un dispositiu mòbil caldrà acudir|anar sempre a la botiga oficial d’aplicacions Play Store o App Store i mantenir-la sempre actualitzada.

A continuació, l’aplicació demanarà de crear un compte d’usuari i és important que li assigni una contrasenya "robusta" i que sigui diferent de les que es facin servir en d’altres lloc, recorda l’Incibe . Puntualitza que si s’utilitza un gestor de contrasenyes "resultarà més senzill" ja que només caldrà recordar una contrasenya mestra.

A més, sempre que sigui possible, aconsella habilitar la verificació en dos passos, i, quan sigui possible, configurar una contrasenya d’accés a la reunió, i igual que l’URL d’accés a la mateixa mai no s’ha de compartir. "De fet, l’ideal és mantenir-les secretes fins moments abans de començar, facilitant-se-les a les persones assistents per mitjans segurs, per exemple, amb una trucada", conclou.

tracking