SEGRE

TURISME GASTRONOMIA

SOS de la DO Costers del Segre

Les vendes dels cellers han caigut un 75% aquests dos últims mesos, principalment pel tancament de la restauració || Demanen als consumidors que apostin pels vins de proximitat

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector del vi ha estat un dels més afectats econòmicament per l’emergència sanitària. En el cas de la DO Costers del Segre, del qual formen part 36 cellers de set subzones que produeixen unes 250 referències, calculen que el descens de les vendes ha estat d’un 75% en aquests dos últims mesos. “En alguns cellers ha arribat a ser de fins un 95%. Un autèntic revés per a la gran majoria”, comenta el president de la denominació d’origen i propietari de quatre cellers, Tomàs Cusiné, que explica que “el principal motiu del descens ha estat el tancament de la restauració. A tall d’exemple, a Espanya el 58% de la facturació dels cellers prové de l’hostaleria mentre que en altres països com Anglaterra és només del 15%”.

Una de les iniciatives per intentar reactivar les vendes ha estat apostar per la venda online, encara que Cusiné assegura que “no han estat meravellós perquè la competència és molt alta. Cal buscar alternatives per promocionar-se”.

A l’excedent actual caldrà sumar la pròxima collita, en la qual es preveu una gran producció

Amb l’inici de la desescalada, els cellers intenten tornar a una certa normalitat. “Dimarts reobrim la botiga de Castell del Remei després de moltes setmanes tancada”, comenta el cellerer.

Des de la DO Costers del Segre també demanen que els consumidors apostin pel producte de proximitat ja que la competència d’altres zones com la Rioja els pot fer “molt mal” ara que han reobert bars i restaurants. A tota aquesta situació, cal sumar-hi que la gran quantitat d’estoc existent coincidirà amb la pròxima collita, que es preveu amb gran producció, la qual cosa pot comportar una caiguda dels preus.

A nivell estatal, els cellers espanyols han estimat una pèrdua de vendes d’entre el 20% i el 40% el 2020 per l’efecte de la crisi del coronavirus.

Les visites i l’enoturisme es reiniciaran ben aviat

“Cal ser prudents i fins a la fase 3 és difícil que torni a una certa normalitat. Ens adaptarem a cada moment, suposo que començarem amb visites de grups petits”, afirma Cusiné. Els cellers ja comencen a preparar aquesta denominada “nova normalitat”.

Així, Mas Blanch i Jové ahir va anunciar que el 30 de maig reobrirà al públic el seu celler de la Pobla de Cérvoles per fer tastos i esmorzars en plena naturalesa.

Així mateix, esdeveniments com la Festa del Vi de Lleida, prevista per al 24 i 25 d’octubre, està en l’aire. La pandèmia ja ha obligat a suspendre algunes iniciatives com la vuitena edició de D-Vins Agramunt, que havia de celebrar-se el dia 30 maig i que no tindrà lloc fins a l’any 2021.

D’altra banda, els cellers lleidatans continuen amb l’elaboració de nous caldos. És el cas de Rubió de Sòls, a Foradada, amb Sòls.X. Es tracta d’un rosat monovarietal a partir d’ull de llebre que l’enòloga i viticultora del celler, Judit Sogas, defineix com “un rosat ecològic de Lleida, fresc i sofisticat, exclusiu de Rubió de Sòls”, que marida “amb una cuina mediterrània i moderna. És ideal per acompanyar plats frescos i amb gustos molt marcats”.

Un altre dels impactes negatius de l’emergència sanitària al sector ha estat la suspensió de l’enoturisme, una de les principals eines de promoció de la DO Costers del Segre.

Castell del Remei va reobrir dimarts la botiga del celler després d’estar tancada uns dos mesos.

Castell del Remei va reobrir dimarts la botiga del celler després d’estar tancada uns dos mesos.JOAN GÓMEZ

tracking