SEGRE

El Govern espanyol aixecarà la quarantena per a turistes estrangers l'1 de juliol

El president del Govern de l’Estat, Pedro Sánchez, ahir en roda de premsa al palau de la Moncloa.

El president del Govern de l’Estat, Pedro Sánchez, ahir en roda de premsa al palau de la Moncloa.EFE/MONCLOA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol aixecarà la quarantena per a turistes estrangers l’1 de juliol, ha anunciat aquest dilluns el Palau de la Moncloa després d’una reunió d’una comissió interministerial per reactivar el sector turístic amb motiu de la pandèmia de Covid-19. En aquesta reunió, celebrada per videoconferència, han participat les vicepresidentes Teresa Ribera i Nadia Calviño, la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya; el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska; el ministre de Transport, José Luis Ábalos; el ministre de sanitat, Salvador Illa, i la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reis Maroto.

González Laya ha assegurat en declaracions a La Sexta, que la decisió de posar data final a la quarantena "no és el resultat de pressions de ningú" –ni del sector turístic ni de malestar d’altres països–, sinó "de l’esforç de tots". "A mesura que anem guanyant espais de llibertat aquestes mesures a la frontera poden canviar i és el que canviarà", ha dit. "Substituïm la quarantena per altres mesures en frontera, però no ho hem fet abans de saber quan poden moure’s lliurement els ciutadans espanyols dins del nostre territori", ha precisat.

El Govern espanyol va decidir imposar aquesta quarantena a partir del 15 de maig i "durant tota la vigència de l’estat d’alarma i susposibles pròrrogues", sense posar-li una data fixa d’acabament. També fins que acabi l’estat d’alarma estan tancades les fronteres, també entre països Schengen –segons la pròrroga publicada aquest cap de setmana–, tret de per a espanyols, residents i treballadors transfronterers, de manera que no hi ha turisme.

L’Executiu va justificar ambdues mesures precisament en la desescalada gradual iniciada per Espanya. Fins ara, qualsevol que arribava a Espanya havia de confinar-se en un domicili, però ara que ha començat la mobilitat intraprovincial es fa necessari frenar la importació de casos, argumentava el Govern estatal.

Tanmateix, aquella quarantena va generar malestar al sector turístic i en altres Governs, França, que no imposa quarantenes als nacionals de la zona Schengen, sí que l’ha imposat als espanyols com a mesura de reciprocitat. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va reconèixer que havia "intercanviat missatges" amb el francès Emmanuel Macron.

La ministra de Transició Ecològica i Inclusió del Govern francès, Élisabeth Borne, va dir aquest diumenge que no convidava els francesos a viatjar a Espanya per les seues "mesures contradictòries".

González Laya ha assegurat que la posició de França no ha influït en la decisió, i ha destacat que el ministre de Turisme francès "ha explicat que es va tractar d’una petita confusió". "Ha dit que no hi ha cap problema perquè els francesos vinguin a Espanya, els alemanys, els austríacs, tots els que ens visiten regularment".

La ministra ja havia avançat en entrevistes en mitjans estrangers que la quarantena se substituiria per altres mesures com controls sanitaris en frontera, o controls aleatoris, quan l’evolució de l’epidèmia ho permetés.

DECLARACIÓ DE SÁNCHEZ

No obstant això, aquest dissabte el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va voler donar un senyal més clar de la reactivació del turisme. Per això, aquest dilluns es va reunir una comissió interministerial "per estudiar la reactivació imminent del potent sector turístic espanyol, tant nacional com internacional", va informar el Palau de la Moncloa. Es tracta, entre altres coses, del "futur aixecament de la quarantena per a visitants que procedeixin d’altres països, d’acord a l’evolució de la pandèmia," i "mesures que permetin al sector organitzar la temporada estiuenca".

El Govern espanyol, i així ho ha reiterat la ministra d’Exteriors, vol discutir amb els socis europeus com coordinar l’aixecament de mesures i quins protocols de seguretat posar en marxa per assegurar la salut en la temporada turística.

tracking