SEGRE

ESNOTICIA

El confinament duplica les crisis matrimonials a Lleida

Les consultes per a ruptures matrimonials s'han duplicat en els primers dies de la desescalada pels efectes que ha tingut l'aïllament en les famílies || Els advocats temen un nou col·lapse als jutjats de família, ja saturats abans de l'aturada, i aposten per la mediació

Més divorcis pel confinament

Més divorcis pel confinament

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les famílies han viscut una situació excepcional que ha portat moltes al límit a causa del confinament. Això es tradueix en un augment de les ruptures matrimonials: en els primers dies de la desescalada, s’han duplicat les consultes per iniciar els tràmits de separació o divorci. La dificultat de conciliar treball i família enclosos a casa durant tot el dia, unida a la incertesa sanitària, social i econòmica, ha portat moltes parelles a trencar la relació, sobretot a aquelles que ja tenien problemes previs.

La convivència durant el confinament ha provocat el mateix efecte que unes vacances d’estiu, per la qual cosa el coronavirus ha avançat el mes de setembre, quan normalment hi ha un pic en el nombre de dissolucions matrimonials.

Es disparen les demandes per rebaixar el pagament de pensions als fills a causa de la crisi econòmica

Malgrat la voluntat de dissoldre la unió, hi ha parelles que no s’atreveixen a fer aquest pas a causa de la crisi econòmica, com ja va passar el 2008. L’advocada Laura Buetas assenyala que “les famílies s’estan resituant i hi haurà parelles que decideixin ajornar la ruptura per motius econòmics”.

De moment, l’aturada a l’Administració de la Justícia, que demà entrarà en una nova fase per tornar a la normalitat, no ha permès presentar demandes de divorcis. Tanmateix, els advocats sí que han incrementat les consultes sobre aquest tema, sobretot en els últims dies, amb la flexibilització de la quarantena. Això fa preveure que quan es recuperi l’activitat judicial es produeixi una allau de demandes per divorcis o separacions. En el cas dels jutjats de Família, la situació podria ser més perjudicial. “La falta d’inversió en Justícia és un mal endèmic i s’hauria de reforçar el personal als jutjats de Família, encara que també en la resta”, assenyala l’advocada Estela Torres.

En la mateixa línia, el lletrat Marc Torres alerta que aquest col·lapse retardarà els expedients d’assumptes de família però també d’incapacitat.

Per intentar pal·liar la saturació als jutjats, els advocats insten a arribar a un acord. Una mediació profitosa per a les dos parts sense haver d’arribar al jutjat. “És un procés més senzill i menys traumàtic, sobretot si hi ha fills”, assenyala l’advocada Mireia Pardell.

La caiguda dels ingressos per acomiadaments, ERTO o tancaments de negocis ha disparat les peticions de canvis en el pagament de pensions. També les causes per incompliment de custòdia i guarda dels fills durant el confinament.

entrevistes

Laura Buetas. Advocada.  «El desgast és com el de després de les vacances»

Han augmentat les consultes per divorcis després del confinament?

La convivència durant la quarantena ha suposat un desgast en les parelles similar al de les vacances, que sol ser quan hi ha un repunt de les ruptures matrimonials.

Es preveu una allau de demandes?

Es preveu sobretot una allau de causes per revisions de custòdia i pagament de pensions, ja que han baixat els salaris i hi ha persones que directament no cobren i no poden afrontar-ho.

Estela Torres. Advocada «El Covid ha agreujat un problema endèmic en la Justícia»

Es preveu una allau de demandes quan es recuperi la normalitat judicial?

Hi haurà un augment de la litigiositat per totes les situacions derivades de la pandèmia. En jutjats de Família, pagament de pensions, incompliment de règims de visita i divorcis.

Caldrà reforçar els jutjats?

S’ha de reforçar tota l’administració de Justícia, que porta anys amb falta d’inversió. És un problema endèmic que la pandèmia només ha agreujat i es necessiten mesures eficaces.

Marc Torres. Advocat. «Sempre és millor que les dissolucions siguin per mutu acord»

Quin tipus de causes augmentaran més als jutjats de Família?

Revisió de la prestació d’aliments o sobre la restitució de l’equilibri en el règim de visites als fills. També hem negociat en molts casos suspensions o reduccions temporals de l’import de les pensions en pares i mares afectats per ERTO.

Es recomana arribar a un acord?

Sempre és millor assolir un acord, sobretot en assumptes amb qüestions molt personals i sensibles.

Mireia Pardell advocada «Tots els recursos humans de més serien benvinguts »

Davant del col·lapse judicial, és recomanable arribar a un acord?

Sempre que sigui factible, és primordial. Amb el consens de les dos parts l’execució de mesures serà més senzilla i menys traumàtica, sempre pensant en el benefici dels fills.

Hi haurà més demandes?

Hi haurà una càrrega important de treball tant per a l’administració de Justícia com per a l’advocacia i els procuradors. Tots els reforços a nivell de recursos humans serien benvinguts.

tracking