SEGRE

SUCCESSOS VIOLÈNCIA MASCLISTA

El síndic investigarà les denúncies d'abusos sexuals a l'Aula de Teatre

Inicia una investigació d'ofici per analitzar també la intervenció de les administracions

Protesta davant la Paeria després de l’arxivament de les denúncies - Dones a Escena i altres col·lectius fa mesos que clamen contra els suposats abusos. A l’estiu es van manifestar, al costat d’altres entitats, a la plaça Paeria per denun ...

Protesta davant la Paeria després de l’arxivament de les denúncies - Dones a Escena i altres col·lectius fa mesos que clamen contra els suposats abusos. A l’estiu es van manifestar, al costat d’altres entitats, a la plaça Paeria per denun ...SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El síndic de greuges ha iniciat una actuació d’ofici per investigar els abusos denunciats a l’Aula Municipal de Teatre de Lleida i la intervenció de les administracions públiques en virtut de l’encàrrec que té legalment atribuït de defensa dels drets dels menors. En un comunicat, el síndic fa referència a la denúncia presentada per nou exalumnes de l’Aula que acusen d’abusos sexuals el que va ser director i professor A.G. quan eren menors d’edat. La denúncia, tal com recorda el síndic i que ja va publicar SEGRE en el seu dia, es va presentar el 2018 i va ser arxivada per la Fiscalia el març del 2019 a l’haver prescrit els fets denunciats, ja que els abusos serien del 2001 al 2008. Tanmateix, segons el diari Ara, hi hauria nous casos que no haurien prescrit i, per tant, podrien ser perseguits penalment.

En el seu comunicat, el síndic recorda que l’Aula de Teatre imparteix classes des dels 3 anys fins a l’edat adulta, incloent un cicle formatiu de grau superior. També constata que la titularitat del centre és de la Paeria i està gestionat per una associació cultural de caràcter privat. Segons les informacions aparegudes fins ara, el consistori va conèixer els fets arran de la denúncia presentada el 2018, assenyala el síndic, i antics professors haurien admès que era una situació coneguda i que la direcció de l’època estava informada.

La Fiscalia ja va assenyalar dilluns que, per iniciar una nova investigació dels fets denunciats a l’Aula de Teatre, necessita les denúncies de les víctimes d’aquells abusos sexuals que no hagin prescrit. Per impulsar aquestes denúncies, la Paeria va posar en marxa ahir la Bústia Ètica, mecanisme que podran utilitzar les víctimes. Per la seua part, el consistori va assenyalar a aquest diari que continuen estudiant altres formes de gestió pública de l’Aula. D’altra banda, el professor denunciat A.G., que va deixar l’Aula de Teatre de Lleida el juliol de l’any passat, va declinar fer declaracions sobre les últimes informacions a preguntes d’aquest diari.

Tarragona estudia si demana responsabilitats

L’ajuntament de Tarragona ha ofert atenció psicològica als menors que van participar en una obra teatral el director de la qual va ser A.G., exdirector i professor de l’Aula de Teatre de Lleida acusat d’abusar d’alumnes durant anys. El consistori va publicar un comunicat en el qual assenyala que estudiarà si cal reclamar responsabilitats pels fets denunciats i ha ofert atenció psicològica ja citada, malgrat que cap dels que van col·laborar en el projecte teatral ha assenyalat haver notat una conducta impròpia per part d’A.G. L’ajuntament assenyala que desconeixia els fets denunciats a Lleida i afirma que “mai cap institució ni pública ni privada ens ho va donar a conèixer”. En el comunicat, l’ajuntament de Tarragona assenyala que va contractar l’Associació Cultural de Teatre de Lleida, que gestiona l’Aula, per fer un projecte educatiu de prevenció de riscos associats al consum de drogues i les conductes sexistes, que es va concretar a l’obra Max in Love. Respecta’m. El director i encarregat dels assajos va ser, des del 2017 fins al gener del 2019, A.G. En aquesta data, segons el consistori, el professor va comunicar que la direcció s’alternaria amb una exalumna, que va assumir els assajos i la direcció de les quatre representacions que es van fer fins al novembre. El maig del 2019, l’ajuntament de Tarragona va contactar amb l’Aula de Teatre de Lleida per interessar-se per l’absència d’A.G. i la resposta va ser que ja no tenia vinculació amb el centre.

En el comunicat, el consistori assenyala que condemna qualsevol tipus d’agressió sexual i de violència de gènere i mostra la seua solidaritat i suport a les víctimes. També assenyala que compta amb la declaració responsable d’A.G. sobre incompatibilitats i de compliment dels requisits establerts en la llei de protecció jurídica de menors i que l’assessoria jurídica de l’ajuntament estudiarà els fets per si és necessari demanar responsabilitats.

tracking