SEGRE

TRADICIONS CRISI SANITÀRIA

Suspenen la baixada de falles de Durro, la Pobla de Segur i Senet i la resta estan a la corda fluixa

Suspenen la baixada de Durro, la Pobla de Segur i Senet || La resta de municipis fallaires es reuneixen aquesta setmana per decidir si adapten les festes a les restriccions del coronavirus

Imatge d’arxiu de la baixada infantil de falles a Durro.

Imatge d’arxiu de la baixada infantil de falles a Durro.TXAUME BONET

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A la llarga llista de celebracions suspeses per la crisi del coronavirus es van sumar ahir la tradicional baixada de falles de Durro, al municipi de la Vall de Boí, la de la Pobla de Segur i la de Senet, després que ja l’ajornés Alins. Segons van explicar els organitzadors de la festa de Durro, en un primer moment s’havien plantejat restringir la participació als veïns del poble encara que, a causa de l’augment de consultes i reserves per part de visitants, “no podem assumir l’assistència ni garantir la seguretat dels nostres veïns”.

Malgrat que la baixada estava prevista per al dia 12 de juny, l’havien retardat al dilluns 15 per poder reduir l’assistència de públic. “Els veïns han volgut anteposar la salut tant dels fallaires com de tots els visitants i, al no poder garantir una assistència limitada, han optat per cancel·lar definitivament l’edició d’aquest any”, va assegurar l’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, que divendres es reunirà amb la resta de municipis fallaires per decidir si se celebren o no la resta de festes. “Si algun dels pobles decideix mantenir l’esdeveniment, haurem de començar a idear un protocol per poder garantir la seguretat de tots els participants”, va destacar Bruguera.

Localitats com Vilaller opten per celebrar un acte simbòlic per mantenir viva la tradició

La Pobla de Segur també ha suspès el tradicional descens i posterior desfilada, programada per al proper 17 de juny, a l’espera de decidir si celebraran alguna activitat alternativa. També Senet hauria cancel·lat la celebració, mentre que altres localitats com Vilaller apostaran per “un acte simbòlic per mantenir viu l’esperit de les falles, sempre respectant les recomanacions sanitàries i limitant l’assistència”, va explicar la presidenta de l’Associació de Municipis Fallaires, del consell de l’Alta Ribagorça i alcaldessa de Vilaller, María José Erta. Durro i la Pobla de Segur són els primers pobles a celebrar les falles. Els segueixen Boí, el Pont de Suert, Vilaller, Barruera, Erill, Taüll i Llesp, a l’Alta Ribagorça. Aran crema Eth Haro per Sant Joan i també hi ha falles a Isil, al Sobirà, entre altres poblacions.

La declaració de Festes del Foc com a Patrimoni de la Humanitat l’any 2015 va suposar tot un revulsiu turístic.

Busquen suport per convertir els Rais en Patrimoni de la Humanitat Els Raiers de Coll de Nargó i de la Pobla han posat en marxa una campanya per donar a conèixer aquesta tradició, que podria convertir-se en Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Segons va explicar el president dels Raiers de Coll de Nargó, Àlex Ferré, “la Unesco ha acceptat la candidatura de la festa dels Rais i ara, més que mai, necessitem el suport de la ciutadania per donar a conèixer la tradició a tot el món”. A través de les xarxes socials, anima la ciutadania a enviar un vídeo al correu raiersdenargounesco@gmail.com, en el qual aparegui el nom i cognom de la persona interessada i una explicació del seu vincle amb la festa (en cas de tenir-lo), a més de mostrar el seu suport. En cas de ser declarada la festa dels Rais de Nargó i la Pobla patrimoni de la Unesco, seria la quarta festa que aconsegueix aquest distintiu a Catalunya.

tracking