SEGRE

ESTUDI SALUT

El 34% de pacients amb càncer pateix ansietat pel Covid-19

L'AECC rep més demandes d'ajudes econòmiques respecte a l'any passat

Imatge d’arxiu de l’acapte de l’AECC de Lleida.

Imatge d’arxiu de l’acapte de l’AECC de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un de cada tres pacients amb càncer ha tingut ansietat i depressió durant les setmanes de confinament pel coronavirus. Així ho revela un estudi de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), que alerta de l’impacte negatiu de l’estat d’alarma “en una població ja per si mateixa vulnerable”.

L’informe conclou que el 67 per cent dels pacients oncològics estan molt preocupats per la pandèmia, un percentatge que baixa al 58,9 per cent entre la població general. A més del risc de contagi del Covid-19, entre les inquietuds més habituals es troba una possible complicació per la immunosupressió pròpia del càncer o un col·lapse sanitari que interfereixi amb el tractament òptim de la malaltia.

Els pacients d’entre 18 i 24 anys són els que tenen més depressió durant el confinament

L’empitjorament de la situació econòmica en la unitat familiar és una altra de les causes del malestar psicològic i des de l’AECC destaquen que s’ha duplicat la demanda d’ajuts econòmics respecte a l’any passat. Les denominades fake news i la gestió de la informació demostra ser un altre dels principals factors de preocupació. Aproximadament un 20 per cent de les persones que tenen la malaltia són capaces de desconnectar del flux informatiu constant sobre el coronavirus per malestar, xifra que s’eleva fins a aproximadament el cinquanta per cent d’aquells que no són capaços de desconnectar.

La por del contagi (propi o dels éssers propers) i la preocupació específica pel coronavirus estan relacionades de manera moderada amb els motius d’ansietat. Així mateix, l’edat del pacient és un altre element que influeix en els nivells de malestar clínics presentats. Com més jove és el pacient, més gran és el malestar que presenta. D’aquesta manera, l’informe revela que els malalts més susceptibles a tenir trastorns d’ansietat i depressió són aquells adults d’entre 18 i 24 anys, acabats de diagnosticar, en situació d’atur o amb uns ingressos inferiors als 1.100 euros.

Les tecnologies, aliades en el suport psicològic i econòmic

L’AECC-Catalunya contra el Càncer de Lleida ha fet del confinament una oportunitat per reinventar-se i mantenir les atencions als usuaris i els familiars, i dobla així els esforços en l’atenció psicològica, social i econòmica per cobrir les necessitats que puguin tenir durant el confinament. Per aquesta raó, durant les setmanes d’aïllament, totes les activitats es van organitzar de manera virtual, amb les noves tecnologies com a grans aliades perquè els pacients puguin continuar la recuperació des de casa.

A la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, que aquesta setmana ja ha passat a la fase 2, la delegació de Tremp ja ha reprès les teràpies en grup presencials. Així mateix, s’han iniciat les marxes nòrdiques de la Pobla de Segur, Sort, Tremp i la vall Fosca.

tracking