SEGRE

El Govern espanyol constata evolució favorable de l'epidèmia malgrat rebrots aïllats com el de Lleida

El ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Les mascaretes seran obligatòries probablement des d'aquest dimecresEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sanitat considera que les dades mostren una evolució "molt favorable" de l’epidèmia de coronavirus, amb una tendència descendent sostinguda durant les últimes nou setmanes, malgrat "alguns" rebrots aïllats en els últims dies que han estat detectats precoçment i els contactes aïllats. Així ho ha assegurat aquest dijous en la seua compareixença setmanal en la Comissió de Sanitat del Congrés el ministre de sanitat, Salvador Illa, que ha subratllat que "difícilment" s’hauria aconseguit arribar a l’actual situació de la pandèmia sense la declaració de l’Estat d’Alarma.

"Avui, malgrat haver reduït dràsticament la transmissió de la malaltia, continua sent necessari ordenar i controlar la mobilitat, una cosa que només és possible mitjançant aquesta figura constitucional", ha considerat.

Les dades, segons Illa, constaten que l’esforç realitzat ha tingut els seus efectes sobre l’evolució de l’epidèmia i que anem consolidant de forma segura els passos que anem fent. "Anem, per tant, per bon camí, fins i tot més ràpid que altres països, però hem de conservar la prudència perquè no podem fer cap pas enrere que ens pugui posar de nou en risc i impedeixi de continuar avançant cap a la nova normalitat". I és que en els últims dies s’han produït "alguns" rebrots, en concret a Lleida, Totana (Múrcia) i Conca, però s’han detectat "precoçment" i s’han controlat les infeccions gràcies a l’aïllament de les persones.

Aquests casos demostren, segons Illa, que els sistemes de detecció precoç "funcionen", si bé ha incidit que "no hi pot haver relaxació" en les mesures.

Precisament, aquest dijous s’ha conegut que les autoritats sud-coreanes han demanat de reforçar durant les properes dos setmanes les mesures de distanciament a Seül, on també han ordenat el tancament de parcs, museus, cinemes i altres espais públics davant del fort repunt de casos lligat a un brot en una nau comercial.

La possibilitat d’un rebrot ha estat present en les intervencions dels grups i el ministre ha reconegut que el procés de desescalada és "complex". "No és un esprint, sinó una cursa de fons en la qual l’important és arribar al final, sense fer passos en fals que ens facin retrocedir a tots", ha advertit Illa.

Per atallar els possibles rebrots, ha defensat la realització de PCR (les proves diagnòstiques més fiables) per detectar els casos en 24 hores davant l’ús d’aplicacions informàtiques de rastreig de contactes, que ha de funcionar a tot el país i estar connectades amb Europa.

Aquestes aplicacions, al seu judici, poden "sobrecarregar" el sistema sanitari, pel que ha instat a "pensar-ho molt bé".

Illa ha dit que s’ha fet un "esforç molt important" en les contractacions de les comunitats autònomes per afrontar aquest treball de "rastreig". "El fonamental és que hi hagi una xarxa de detecció precoç" amb gent que pugui fer el seguiment "actiu" de contactes, que no han de ser personal sanitari, ha subratllat Illa.

Durant la compareixença, diversos grups de l’oposició com PP, Vox i Ciutadans han acusat l’Executiu de "maquillar" les xifres i ocultar morts per coronavirus, després que el Ministeri hagi modificat el sistema de recopilació de dades, la qual cosa va provocar la disminució de gairebé 2.000 morts en la sèrie històrica.

El ministre ha defensat les estadístiques publicades pel seu departament sobre l’evolució de la pandèmia que recullen entre altres coses el nombre de positius i morts per Covid-19 amb el que ha descartat que hi hagi "obscurantisme" o "improvisació".

Alguns dels diputats li han recordat que el Sistema de Monitoratge de la Mortalitat diària (MoMo) ha notificat 43.000 morts més de les esperades des del 17 de març i fins el 25 de maig.

Amb referència a això, el ministre ha reconegut que hi ha un increment "important" de la mortalitat respecte al mateix període de l’any anterior, però "la qüestió" és si tot és a causa del Covid-19 o no". Ha mantingut que el nou sistema de recopilació de dades és més precís, mostra una millor fotografia de l’evolució de la pandèmia i ha insistit que el còmput de morts es fa amb criteris que indiquen les autoritats internacionals.

"Computem com morts a les persones que tenen diagnòstic positiu mitjançant un test PCR, no als que presentaven símptomes compatibles amb o simptomatologia clínica compatible amb", ha abundat el ministre.

Per això, ha volgut ressaltar que no hi ha obscurantisme en les xifres ni tampoc improvisació, el que ha fet el Ministeri ha estat adaptar la definició de cas a mesura que s’ha anat coneixent més el virus.

"Entrem en una fase d’anàlisi més fina, que ens dóna una imatge molt més real de com està la situació", ha afirmat Illa, que ha reconegut que per a ell hagués estat més còmode mantenir el mateix format, alhora que ha recalcat que en la qualitat de recollida de dades Espanya està "a la banda alta".

tracking