SEGRE

EUROPA

La UE llança un pla de recuperació sense precedents de 750.000 milions

Prioritza els ajuts a fons perdut davant dels préstecs i necessita el suport dels

Els presidents de la Comissió Europea i de l’Europarlament, Ursula von der Leyen i David Sassoli.

Els presidents de la Comissió Europea i de l’Europarlament, Ursula von der Leyen i David Sassoli.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va proposar ahir la creació d’un fons de recuperació econòmica de 750.000 milions d’euros, canalitzat pels governs dels estats membres a través d’ajuts a fons perdut per valor de 500.000 milions i préstecs que ascendeixen a 250.000 milions. Al cap de setmanes de treball, i després de la presentació de plans contraposats per l’eix francoalemany i els Països Baixos, Suècia, Dinamarca i Àustria, Brussel·les va revelar la seua proposta per rellançar l’economia comunitària, llastada pel coronavirus. Així, l’esborrany uneix elements d’aquests dos plantejaments i combina les transferències directes amb els préstecs. Per finançar el fons, l’Executiu comunitari vol acudir als mercats de deute per captar 750.000 milions amb emissions de bons amb un venciment màxim de trenta anys, a retornar entre el 2028 i el 2058. Aquesta emissió de bons estaria recolzada pel mateix pressupost comunitari, i així mateix, per tornar els fons, Brussel·les crearia noves fonts d’ingressos. En aquest sentit, el pla assenyala la creació d’un nou impost al plàstic, un altre a les multinacionals digitals (taxa Google) i una taxa a l’entrada de carbó al territori dels Vint-i-set.

Segons els càlculs de la Comissió Europea, aquest pla d’ajut sense precedents ajudaria a elevar el PIB de la UE un 1,75% el 2021 i el 2022, i contribuiria a la creació de fins a dos milions de llocs de treball a mitjà termini. De fet, Brussel·les calcula que ajudaria Espanya a reduir en cinc punts el nivell de deute en quatre anys. Arran d’aquest fet, la previsió és que l’Estat espanyol pugui obtenir fins a 140.446 milions. D’aquests, 77.324 milions arribarien d’ajuts a fons perdut i 63.122 milions de préstecs a retornar. Així doncs, Espanya seria el segon membre del club comunitari més beneficiat pel fons de recuperació, només al darrere d’Itàlia.

Després de l’anunci, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va instar els estats membres a “deixar de banda els prejudicis” perquè “això és una inversió comuna en el nostre futur”. Per la seua banda, el president del Consell Europeu, Charles Michel, va anunciar que els líders comunitaris es reuniran el 19 de juny per negociar l’esborrany. Els governs d’Espanya i d’Itàlia, i el president de l’Europarlament, David Sassoli, van aplaudir el pla de la Comissió Europea. En canvi, l’Executiu neerlandès va dir que serà difícil arribar a un pacte partint de la proposta comunitària.

Tot plegat mentre la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, que va acollir “amb esperança” el pla, va advertir que el PIB de la zona euro pot caure fins un 12 per cent aquest any per la pandèmia.

tracking