SEGRE

CATALUNYA

La pandèmia gairebé dobla la xifra de morts esperades a Catalunya

En el conjunt de l'Estat el desfasament en la mortalitat és d'un 55 per cent || Madrid, amb un 162%, i Castella-la Manxa, amb un 206% tenen els pitjors registres

Una cambrera desinfecta les taules i les cadires en un bar de Barcelona.

Una cambrera desinfecta les taules i les cadires en un bar de Barcelona.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’excés de mortalitat que s’ha registrat a Catalunya durant la pandèmia, entre el 13 de març i el 22 de maig, ha estat d’un 96%, segons es desprèn de les últimes dades del Sistema de Monitoratge de la Mortalitat diària (MoMo), que utilitza la informació de defuncions per totes les causes.

En concret s’esperaven que es produïssin 12.195 decessos i se n’han registrat realment 23.860. En el conjunt de l’Estat, la mortalitat per totes les causes s’ha disparat un 55,2 per cent. D’acord amb aquestes xifres, s’han produït 43.034 òbits més dels que s’esperava entre aquestes dates. En una situació normal, s’estimava que en aquest període es produissin 77.817 defuncions, però el sistema en comptabilitza 120.851.

En aquest últim registre s’han incorporat 13.250 víctimes mortals que no s’havien inclòs fins ara per retards en els registres civils durant els pitjors moments de la pandèmia.

D’aquestes, 8.514 provenen de Catalunya. Entre les comunitats amb un excés més alt de mortalitat es troben Castella-la Manxa (206 per cent) i Madrid (162%).

Pel que fa a Catalunya es van superar dimarts els 12.000 morts amb coronavirus, a l’anotar al registre 277 nous difunts de dies anteriors. De les persones que han perudt la vida, 6.658 ho han fet en hospital o centre sociosanitari, 3.973 en residència, 779 a casa, i la resta en hospitals o són casos no classificables per manca d’informació.

Fins ara, també hi ha hagut 65.402 casos positius confirmats per prova diagnòstica (test ràpid o PCR), 99 més dels confirmats a l’últim registre Per una altra banda, la Universitat Autònoma de Barcelona ha posat en marxa una campanya de micromecenatge per obtenir els 130.000 euros que necessita per desenvolupar una vacuna contra el Covid amb una metodologia que, fins on coneixen els investigadors, no s’està aplicant en cap assaig a Espanya.

tracking