SEGRE

ADMINISTRACIÓ TRÀMITS

Ajuts de Dependència paralitzats

Les valoracions per accedir a la prestació estan suspeses des de l'inici de la crisi sanitària i encara no hi ha dates per reactivar-les || L'any passat hi va haver prop de 3.700 sol·licituds a Lleida

Més de la meitat dels beneficiaris de la prestació de Dependència són majors de vuitanta anys.

Més de la meitat dels beneficiaris de la prestació de Dependència són majors de vuitanta anys.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les sol·licituds per accedir als ajuts de Dependència no han deixat d’augmentar en els últims anys, mentre que l’accés als nous beneficiaris s’ha vist alentit a causa dels tràmits, cosa que ha provocat que desenes de persones hagin mort sense cobrar una prestació a què tenien de dret. A causa de la crisi sanitària del Covid-19 i les mesures decretades per l’estat d’alarma, el departament de Treball, Afers Socials i Famílies va haver de suspendre les valoracions per accedir a les prestacions de Dependència.

Fonts de la conselleria van assenyalar ahir a aquest diari que aquestes valoracions es fan a domicili i que, a causa del coronavirus, van haver de cancel·lar-se pel risc de contagi que suposava per als sol·licitants, persones grans, i també per als treballadors. Encara no hi ha data prevista per reprendre aquestes valoracions, tot i que podrien reprendre’s en les pròximes setmanes en funció de l’evolució epidemiològica.

Les sol·licituds de reconeixement de la Dependència són derivades als Serveis de Valoració de la Dependència (SEVAD), amb vint-i-tres equips distribuïts a tot Catalunya, segons la conselleria.

Després d’haver estudiat la informació de cada cas, es concerta una entrevista amb la persona sol·licitadora al seu domicili o a la residència en cas d’estar ingressada per fer aquesta valoració in situ. Després de la visita, la comissió de valoració emet un informe amb la proposta del grau de dependència, cosa de la qual dependrà els ajuts a percebre. Són els serveis socials de l’ajuntament o de la residència els que contacten amb el sol·licitant per fer el Programa Individual d’Atenció (PIA).

Segons assenyalen les dades de la conselleria, que només estan actualitzades al tancament del 2019, durant l’any passat l’administració va rebre un total de 3.687 sol·licituds per accedir a les prestacions de Dependència a les comarques lleidatanes. Aquesta xifra suposa un augment del 7,71 per cent en només un any.

En el quart trimestre, es van registrar 856 sol·licituds a la província. Malgrat tot, el nombre de beneficiaris ha anat disminuint, en la majoria dels casos per la defunció de l’usuari. Durant l’any 2019, el sistema va perdre un total de 343 beneficiaris a la província de Lleida, 48 només al quart trimestre.

El PSC insta la Generalitat a reprendre el procés d’ajuts El PSC reclama que la Generalitat reprengui les valoracions de Dependència i recorda que es tracta d’un col·lectiu “fràgil” que ha vist agreujada la seua situació a causa del coronavirus. Així, la regidora socialista a la Paeria Cristina Morón va apuntar que “ens preocupa aquesta aturada perquè, després de quatre mesos, per a les persones dependents pot significar que mai puguin arribar a obtenir un servei o prestació”. També va dir que el procés per accedir als ajuts hauria de resoldre’s en sis mesos, però que aquest termini no es compleix.

tracking