SEGRE

Sánchez tira endavant l'última pròrroga de l'estat d'alarma en un Congrés aspre i polaritzat

El proper 9 de juny el Consell de Ministres aprovarà un reial decret llei per regular la "nova normalitat"

Sánchez tira endavant l'última pròrroga en un Congrés aspre i polaritzat

Sánchez tira endavant l'última pròrroga en un Congrés aspre i polaritzatCongreso

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés ha aprovat la sisena i "última" pròrroga de l'estat d'alarma fins al 21 de juny. La prolongació de la mesura ha comptat amb el suport del PSOE, Unides Podem, Cs, Més País, Compromís i altres formacions com PRC. ERC, que ha tancat un acord pel retorn de competències amb l'executiu, i EH Bildu s'han abstingut mentre el PP, Vox, UPN, Foro i els grups independentistes de JxCat i la CUP hi ha votat en contra. En total, el nou decret que contempla que les CCAA gestionin la desescalada a partir de la fase 3 als seus territoris ha comptat amb 177 vots a favor, 155 en contra i 18 abstencions.

Pedro Sánchez ha aconseguit tirar endavant l’última pròrroga de l’estat d’alarma, fins el 21 de juny, en un Congrés aspre i polaritzat, en el qual ha demanat unitat per a la reconstrucció i ha reclamat rebaixar el to, però també ha arremès amb força contra PP i Vox i els ha responsabilitzat de la crispació.

El Congrés ha donat aquesta tarda l’autorització de l’última pròrroga de l’alarma –fins les 00.00 hores del 21 de juny– per culminar la desescalada, i en el debat d’aquest dimecres Sánchez ha anunciat que el proper 9 de juny el Consell de Ministres aprovarà un reial decret llei per regular la "nova normalitat". Un decret que no obstant això, ha promès Sánchez, "serà el més bàsic possible" perquè el Govern no busca "sobreregular" sinó garantir les mesures que les autoritats sanitàries continuen creient necessàries per a la contenció del coronavirus.

El president del Govern espanyol ha assegurat en la seua intervenció que el pitjor ha passat i que la desescalada no ha tingut de moment efectes negatius sobre la pandèmia.

El cap de l’Executiu ha dedicat bona part del seu discurs a parlar de la necessitat d’acabar amb la crispació política. Ha recomanat "dir no al verí de l’odi", i ha reclamat l’oposició "altura parlamentària". Però després d’una dura ronda de grups, en la qual s’ha emportat els retrets més grans del grup de la dreta, ha carregat contra els líders del PP i VOX, a qui ha situat al mateix nivell.

"Casado i Abascal, tanto monta, monta tanto", ha dit Sánchez, qui ha acusat a Pablo Casado d’"utilitzar els morts contra el Govern d’Espanya, com ha fet sempre el PP quan ha estat a l’oposició", i li ha tornat a aconsellar que "no se sumi" a Abascal, perquè així fa "petit" al seu partit i "gran a la ultradreta". Molt durs han estat tant Casado com Abascal amb el president del Govern espanyol.

El líder del PP l’ha acusat de protegir-se sota l’estat d’alarma i també d’"ocultar" les xifres reals de morts i ha promès que demanarà una comissió d’investigació parlamentària sobre la "nefasta gestió" del Govern en la pandèmia. "Li recordo que allà (en la comissió) no podran seguir mentint sense conseqüències penals", li ha dit Casado a Sánchez.

Més dur ha estat Santiago Abascal, qui ha acusat el vicepresident Pablo Iglesias de "desitjar una guerra civil" i ha dit que és el Govern central i no Vox el que està incitant a l’odi.

Si Sánchez retreia a la dreta insistir que es van haver de suspendre les celebracions del Día de la Dona i llançava un "Visca el 8 de març!", Abascal li ha replicat dient que això és com cridar: visqui la malaltia i visqui la mort!".

En el debat s’han tornat a escoltar d’altra banda els retrets al Govern espanyol per pactar a diverses bandes, i les justificacions d’uns i altres per continuar arribant a acords encara que no els agradi la gestió de l’Executiu o tinguin les seues reserves sobre altres aliances.

Així, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, advertia de nou Sánchez dels perills de continuar pactant amb Ciutadans, que és "Vox en fase u" i li insistia que "tot no pot ser". "Digues-me amb qui pactes i et diré què pactes", ha assenyalat. Encara que Rufián ha tingut avui altres topades, els viscuts amb la portaveu de JxCat, Laura Borrás.

Borrás ha retret a Rufià el seu acord per a l’abstenció amb el Govern mentre insistia que l’independentisme hauria d’anar unit i lamentava que el portaveu d’ERC hagués abans acusat el seu partit d’haver permès governar a la dreta en el passat –quan Ciu va permetre la investidura d’Aznar–.

El portaveu adjunt de Ciutadans, Edmundo Bal, ha atacat i s’ha justificat per igual: Ha etzibat el president que aquest Govern no li agrada a Cs "res, res" però ha defensat el seu vot favorable i l’acord amb l’Executiu "només pel bé d’Espanya".

Plans econòmics concrets, i no un "apedaço constant", és el que ha reclamat Aitor Esteban, el portaveu del PNB, l’altre partit que com Cs ha arribat també a un acord per votar sí.

Compromís segueix en el no i continua reclamant un tracte més just en el finançament, com ha explicat Joan Baldoví, a qui Sánchez ha dit no entendre.

Per la seua part, portaveus com el del PRC i el de Terol Existe han advertit el president que el seu suport no és un "canvi de cromos".

Tot en un debat igual d’aspre que la majoria dels celebrats per discutir les pròrrogues de l’alarma. I això que aquest s’ha celebrat un dia abans la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, feia ronda amb els portaveus per demanar-los de rebaixar el to. "Mentre aquí s’insulten, mentre aquí s’odien, mentre aquí s’enerven les passions, allà fora hi ha encara gent en les UCI que s’estan debatent entre la vida i la mort (...), em vénen ganes de plorar", ha dit la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas.

tracking