SEGRE

Investigadors del CSIC utilitzaran l'edició genètica per destruir el cor del coronavirus

Imatge cedida pel CSIC de les tisores moleculars.

Imatge cedida pel CSIC de les tisores moleculars.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip del Consell Superior d’Investigacions Científiques utilitzarà una de les eines d’edició genètica per provar de destruir "el cor" –el genoma– del coronavirus responsable de la Covid-19. Els investigadors faran servir l’eina d’edició genètica "CRISPR" –que s’utilitza des de fa anys per editar o corregir el genoma de qualsevol cèl·lula– per destruir el genoma del nou coronavirus causant de la pandèmia, ha informat aquest dijous el CSIC, que lidera aquest projecte.

El genetista Lluís Montoliu, del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC), ha explicat que la tècnica consistirà "a utilitzar les tisores moleculars (CRISPR) per atacar directament al cor del coronavirus, al seu genoma, per destruir-lo". I ha subratllat a més que es tracta de fer-ho "netament, sense importunar cap altra de les molècules d’ARN que hi ha a la cèl·lula i que necessita per continuar funcionant".

El projecte que lidera el CSIC provarà la funcionalitat i la no-toxicitat dels reactius "CRISPR" en embrions de peixos zebra, després s’exercitaran contra virus d’ARN i finalment es provarà amb cèl·lules infectades amb el coronavirus actual. "Si l’estratègia terapèutica funciona, el següent pas seria provar-la en ratolins", ha precisat Montoliu en una nota de premsa.

El projecte agrupa investigadors del CNB-CSIC, del Centre Andalús de Biologia del Desenvolupament (CABD-CSIC-UPO) i del Centre d’Investigació Biomédioca en Xarxa (CIBER) de l’Institut de Salut Carles III.

Les eines "CRISPR" d’edició genètica han demostrat la seua versatilitat en nombroses ocasions, en els tot just set anys que les porten utilitzant els investigadors "després dels milers de milions d’anys que porten els bacteris utilitzant-les per defensar-se dels virus que les ataquen", ha explicat Montoliu, investigador principal del projecte juntament amb Dolores Rodríguez Aguirre (CNB-CSIC), Miguel Ángel Moreno Mateos (CABD-CSIC-UPO) i Almudena Fernández (CIBER-ISCIII). "Hi ha molts tipus d’eines CRISPR. La majoria són capaces de tallar l’ADN a través d’una proteïna que actua com una tisora, que talla el genoma de qualsevol espècie simplement guiada per una petita molècula d’ARN, l’àcid nucleic intermediari que habitualment trasllada la informació genètica des del nucli al citoplasma de la cèl·lula, on es produiran les proteïnes," ha explicat Montoliu. "Per això se les coneix com a tisores programables. Perquè tallen l’ADN en llocs específics, gràcies a la guia d’ARN, que podem canviar perquè talli en un altre lloc del genoma," ha afegit.

L’investigador l’ha resumit així: "Es tracta d’atacar directament al cor del coronavirus, al seu genoma d’ARN, per destruir-lo".

Per aconseguir-ho, el projecte agrupa quatre investigadors de perfils diversos però complementaris: Dolores Rodríguez, viròloga experta en el maneig i caracterització de diferents tipus de virus; Miguel Ángel Moreno Mateos, biòleg del desenvolupament, expert en les noves proteïnes "Cas" i en sistemes CRISPR 'in vivo'; i Almudena Fernández i Lluís Montoliu, genetistes, experts en l’ús de les eines CRISPR d’edició genètica per a la generació de models animals de malalties rares. "Si la nostra estratègia terapèutica funciona, els següents passos serien provar-la en un model animal, en ratolins susceptibles de ser infectats amb el coronavirus, i, finalment, si els resultats acompanyen, en assajos clínics amb pacients", ha precisat l’investigador.

tracking