SEGRE

El 63,6% dels ciutadans utilitza diàriament serveis de missatgeria com WhatsApp però només un 2,2% envia SMS

Només un de cada quatre espanyols utilitza el telèfon fix tots o gairebé tots els dies, davant més del 57% que fa servir el mòbil

Un dels telèfons públics de pagament que queden a la ciutat de Lleida.

Un dels telèfons públics de pagament que queden a la ciutat de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 63,6% dels espanyols fa servir els serveis de missatgeria instantània d’aplicacions com WhatsApp o Telegram diverses vegades al dia i un 13,4% ho fa tots els dies, mentre que només un 2,2% envia SMS a través del seu telèfon mòbil diàriament i un 3,7% ho fa gairebé tots els dies. Així ho indiquen les dades de l’últim Panell de Llars de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que correspon al quart trimestre de 2019, pel que reflecteix la situació del mercat abans de les restriccions de mobilitat imposades per l’Estat d’alarma provocat per la pandèmia de Covid-19.

En aquesta línia, només un de cada quatre espanyols utilitza el telèfon fix diverses vegades a la setmana, ja que un 8,4% afirma utilitzar-lo diverses vegades al dia i un 16,4% fer-lo servir a gairebé tots els dies. Al contrari, el telèfon mòbil és utilitzat per cridar en diverses ocasions al llarg del dia per un 26,5% dels enquestats, mentre que un 30,8% el fa servir diverses vegades a la setmana.

Per la seua part, les aplicacions per trucar o vídeollamada per Internet, com WhatsApp o Skype, l’ús del qual s’ha disparat durant l’estat d’alarma, només les feien servir diverses vegades al dia a finals de 2019 un 6,3% dels espanyols, mentre que un 8,1% ho feia gairebé tots els dies.

L’enquesta de la CNMC també apunta que un 58,3% dels espanyols no envia mai SMS, que un 42% no realitza trucades o videotrucades per Internet i que un 28% mai no truca pel fix. Al contrari, sol un 5,3% dels enquestats mai truca pel mòbil i un 12,8% no envia missatges a través d’aplicacions com WhatsApp.

D’altra banda, el Panell de Llars recull que un 92,4% dels espanyols considera bastant o molt important la qualitat de la connexió a l’hora de realitzar una trucada de veu des de qualsevol suport. A continuació, el que més els importa és la possibilitat de comunicar-se amb qualsevol (89,9%) i la confiança en què es protegeixen adequadament les seues dades privades (89,1%).

Unes altres dos característiques que també han estat seleccionades com a molt importants pels enquestats són la informació i el suport tècnic que reben quan tenen problemes durant la trucada (88,8%), així com la possibilitat de realitzar una trucada d’emergència gratuïta (86,4%).

TRUCADES PER INTERNET O PER TELÈFON

D’altra banda, la CNMC apunta que els usuaris que criden o que realitzen videotrucades per Internet es van mostrar més descontents amb la qualitat de la connexió al fer trucades o videotrucades per Internet (16%) que en utilitzar un telèfon, fix o mòbil (8,4%). Igualment, a l’hora d’avaluar la confiança en la protecció de les seues dades privades en les connexions, es van mostrar més insatisfets en utilitzar una plataforma d’Internet (10,3%) que al trucar des d’un telèfon fix o mòbil (8,7%).

En canvi, els usuaris coincideixen en valorar el suport tècnic que reben quan tenen un problema amb la prestació del servei, ja sigui en trucar per Internet o de manera tradicional, on els percentatges de persones insatisfetes són del 10,4% i el 10,2%, respectivament.

D’altra banda, el Panell també qüestiona els individus sobre com valorarien la interoperabilitat dels serveis de comunicació OTT (per exemple, que un usuari de WhatsApp pogués cridar a un de Skype) i assenyala que prop de tres de cada quatre usuaris veurien aquesta possibilitat com a positiva o molt positiva. En canvi, la possibilitat d’enviar missatges d’una aplicació a l’altra té menys adhesió, ja que seria positiva per a tres de cada cinc usuaris.

 
tracking