SEGRE

CORONAVIRUS CONSEQÜÈNCIESINFLAMABLEFAMILIARS I AMICSCELEBRACIONSINCENDIS

Revetlla de Sant Joan 'familiar'

Les festes privades estan limitades a grups de vint persones com a màxim i les organitzades en espais oberts a 800, però assegudes || La Policia Local ha de controlar l'aforament a les platges

L’empresa Pirotècnia Igual, de Sanaüja, prepara comandes de petards per a la revetlla.

L’empresa Pirotècnia Igual, de Sanaüja, prepara comandes de petards per a la revetlla.PIROTÈCNIA IGUAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La crisi del coronavirus no impedirà celebrar aquest 23 de juny la nit més màgica de l’any, encara que serà una revetlla de Sant Joan marcada per les restriccions per evitar aglomeracions. Si es manté la normativa actual i d’aquí a tres setmanes tot Catalunya és a la fase 3 de desescalada, les festes privades es limitaran a grups d’un màxim de vint persones − tant a casa com a la platja–, i les organitzades tindran un límit de vuitanta assistents en llocs tancats i fins a vuit-cents a l’aire lliure, que hauran d’estar asseguts i mantenir la distància de seguretat de dos metres.

Així ho van anunciar ahir la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer; el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado; i el conseller d’Interior, Miquel Buch, que va destacar que la revetlla de Sant Joan d’aquest any ha de ser “especial i diferent, però sobretot segura”. I és que, a les preocupacions habituals pels petards, fogueres, cremades i incendis forestals, s’hi sumen aquest any les relacionades amb l’ús de mascaretes, la neteja de mans i la distància social de seguretat. Fa setmanes que Protecció Civil treballa en els protocols per a aquesta revetlla amb el departament de Cultura, ajuntaments, empreses pirotècniques i Creu Roja, a més dels grups operatius de seguretat i emergències com policia, bombers i Sistema d’Emergències Mèdiques. De fet, cada ajuntament adaptarà el marc normatiu general a les seues circumstàncies particulars.

Cada ajuntament haurà d’adaptar el marc normatiu a les seues circumstàncies particulars

Entre les principals mesures, no estan permeses les celebracions massives. Els organitzadors de festes en llocs tancats hauran de limitar l’assistència a vuitanta persones. En llocs oberts, l’aforament màxim de les festes organitzades serà de vuit-centes persones assegudes, que hauran de mantenir les distàncies de seguretat o anar amb mascaretes. Les festes particulars, entre amics i familiars, estaran limitades a grups de vint persones, però aquests podran anar a llocs habituals de les revetlles, com les platges o les places. Serà allà on la policia local haurà de limitar l’accés per evitar que els diversos grups estiguin massa a prop entre ells, com passa de dia a l’hora de permetre passejar, fer esport, prendre el sol o banyar-se.

De fet, les grans concentracions a les platges és un dels aspectes que més preocupen al ser possibles fonts de contagis, per la qual cosa les autoritats demanen responsabilitat. Dos de les recomanacions específiques per a aquesta revetlla, a més de l’habitual de no fer foc ni tirar coets a menys de cinc-cents metres de zones amb vegetació, és que no es portin envasos de gel hidroalcohòlic a les butxaques quan es tirin petards, ja que és inflamable i pot representar un risc.

Les mascaretes no són inflamables, encara que adverteixen que també es poden cremar o foradar-se si hi cau alguna espurna.

Entre els seus clients també hi ha moltes festes majors, que s’han anul·lat, com és el cas de la de Lleida. També s’encarreguen de l’espectacle piromusical de la Mercè i de la festa major de Sitges. Encara que la revetlla de Sant Joan només suposa un 5 per cent de la seua facturació anual, assegura que “creiem que mantindrem la venda de petards de l’any passat, ja que la gent vol sortir i passar-s’ho bé.”

tracking