SEGRE

El mes de maig ha estat el més càlid des que hi ha registres

Hi va haver anomalies positives de gairebé 4ºC en alguns punts del Pirineu de Lleida

Un nen es refresca en una font en plena onada de calor a Lleida.

Un nen es refresca en una font en plena onada de calor a Lleida.Magdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mes de maig ha estat "extremadament càlid", el més càlid a Espanya des del 1965, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), que destaca que precisament els vuit maigs més càlids des que hi ha registres s’han produït en aquest segle. El portaveu de l’AEMET, Rubén Del Campo, ha assenyalat que la temperatura mitjana del mes en el conjunt d’Espanya ha estat 19,3 graus centígrads (ºC), el que suposa 2,7ºC més que la mitjana mensual, segons el període de referència (1981-2010).

A més, ha destacat que hi va haver anomalies positives de gairebé 4ºC a l’interior de Galícia i al nord-oest de Castella i Lleó, així com en alguns punts del Pirineu d’Osca i de Lleida. Al contrari, amb prou feines hi va haver anomalies tèrmiques negatives.

Les dades de l’AEMET revelen que el maig de 2020 ha estat el més càlid des que va començar la sèrie, el 1965, i supera en 0,2 graus centígrads al maig de 2015, que fins ara era el més càlid i al de 2017. Del Campo ha posat èmfasi que els vuit mesos de maig més càlids de la sèrie corresponen fins el moment a mesos del segle XXI.

El portaveu ha afegit que tant les màximes com les mínimes diàries van ser molt superiors a les normals. Les màximes diàries van ser 3,1ºC més altes del normal mentre que les mínimes van tenir una mitjana de 2,3ºC superiors a les normals. Això va donar com a resultat una oscil·lació tèrmica diària 0,8 ºC més gran que el normal del mes.

Un altre dels motius pels quals aquest mes de maig ha estat històric en el meteorològic és el fet d’a 28 estacions principals la temperatura mitjana del mes de maig va ser la més alta des que van començar els registres. Així mateix a 13 estacions principals la temperatura mitjana de les màximes va ser la més alta de maig des del començament de la sèrie, i el mateix va succeir a 27 estacions principals amb la temperatura mitjana de les mínimes.

TEMPERATURES MÀXIMES I MÍNIMES RÈCORD

L’AEMET ha indicat també que a tres estacions principals la temperatura més alta registrada va resultar la més alta per a un mes de maig des del començament de la sèrie. Es tracta d’Almeria-Aeroport, que va assolir 36,3ºC; Oviedo, amb 32,4ºC i Santander, amb 33,6ºC el dia 4 de maig, quan es va produir un episodi de temperatures altes inusual per a aquestes dates.

Quant a les mínimes, també s’ha assolit rècord de mínimes més alta registrada al maig va ser també la més alta per a un mes de maig de les seues respectives sèries. A Badajoz-Talavera la Real es va registrar una de mínima de 19,8ºC; a Molina d’Aragó, 14,7ºC; a Ponferrada, de 18,3ºC i a Orense, 17,8ºC.

Igualment, a València el dia 2 s’ha registrat la nit tropical –una temperatura nocturna de més de 20 graus centígrads– més primerenca des que hi ha dades.

D’altra banda, respecte a les precipitacions, el maig en el seu conjunt va ser un mes normal, amb 54 litres per metre quadrat, que és el 89 per cent del valor normal del mes, respecte al període de referència (1981-2020). Tanmateix, l’AEMET reflecteix que durant aquesta trentena les precipitacions van estar "molt desigualment repartides".

En general les pluges entorn dels valors normals, lleugerament per sota i les precipitacions van ser en forma de xàfecs i ha plogut per sobre del normal en la meitat oriental peninsular i sud-est d’Andalusia.

tracking