SEGRE

Primer cas del VIH resistent a tots els tipus d'antivirals

Proves de laboratori per realitzar el test del VIH.

El VIH no serà motiu d'exclusió per accedir a l'Exèrcit o a la PoliciaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi lide· rat per IrsiCaixa va anunci· ar ahir el primer cas d’una persona portadora del VIH el virus de la qual és resis· tent a les cinc famílies de fàrmacs orals que s’utilitzen habitualment contra el VIH, mostrant-se insensible a 25 dels 26 medicaments provats. Publicat a la revista The Lancet Microbe, es tracta d’un home diagnosticat del VIH el 1989, als 41 anys, que va començar a prendre tractament antiretroviral als 90, amb els primers medicaments de bai· xa eficàcia, i des d’aleshores ha pres 14 fàrmacs diferents que només han aconseguit controlar parcialment la infecció, va informar ahir IrsiCaixa.

El novembre del 2015, se li va començar a administrar un inhibidor d’integrasa de nova generació, més eficaç i amb menys probabilitats de generar resistències, però després d’una millora inici· al el tractament va tornar a fracassar a data de juny del 2016.

Mitjançant tècniques de seqüenciació i experimen· tació en cultius cel·lulars, els investigadors d’IrsiCaixa han demostrat que les mostres de virus d’aquesta persona són resistents a tots els fàrmacs d’administració provats, a excepció d’un. La investigadora d’IrsiCaixa i primera autora del treball, Mari Carmen Puertos, ha assegurat que un únic medicament no té eficàcia contra el VIH perquè el virus “troba fàcilment altres vies per escapar-se”, per la qual cosa és necessari administrar teràpies que combinin diverses famílies i bloquegin diferents fases del cicle d’infecció del virus.

Una malaltia més resistent que abans

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va alertar ja fa dos anys que en alguns països més del 10% de les noves infecci· ons pel VIH es produeixen amb virus que han desenvolupat resistències. Fins al moment, la literatura científica havia registrat dos casos amb resistències a alguns fàrmacs de cadascuna de les cinc famílies d’antiretrovirals existents, però no a tots els medicaments simultàniament. Per això, els experts advoquen per fer estudis per detectar quins tipus de resistències estan desenvolupant els nous casos.

tracking