SEGRE

MÓN

Brussel·les insta els països comunitaris a reobrir fronteres

Les interiors ja aquest dilluns i les exteriors, a començaments de mes || La Comissió Europea destaca que la situació de control de la pandèmia és “cada cop millor”

Els preparatius per reobrir els bars a Irlanda ja estan en marxa.

Els preparatius per reobrir els bars a Irlanda ja estan en marxa.BRIAN LAWLESS /PA WIRE/DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va demanar ahir als estats membres que obrin de nou el pas en les seues fronteres interiors a tot estirar dilluns, 15 de juny, dos setmanes abans del que planeja Espanya, de manera que la reobertura de l’exterior per permetre l’entrada de turistes de tercers països on la situació epidemiològica estigui controlada sigui possible ja des de l’1 de juliol. El consens entre els socis de la UE era reiniciar progressivament la desescalada en el tancament de fronteres dins de l’espai Schengen, de manera que la lliure circulació entre l’espai comú funcionés amb normalitat abans de passar a la segona fase d’obrir el bloc a països tercers.

Brussel·les considera que la primera part d’aquesta relaxació de mesures ja es compleix en la majoria d’estats membres, per la qual cosa demana “amb fermesa” als països que no ho han fet encara a “concloure el procés d’aixecar les restriccions a la lliure circulació i retirar els controls interiors dins de la UE abans del 15 de juny”.

La comissària d’Interior, Ylva Johansson, justifica aquesta petició en el fet que la situació de control de la pandèmia és “cada vegada millor” als països de la UE, amb dades que “convergeixen” i mesures equivalents per reduir el risc de contagi, mentre que va subratllar que el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties considera que el tancament de fronteres dins de l’espai Schengen “no és ara una mesura efectiva per controlar la pandèmia”. És conscient que dóna “poc temps” a Espanya i altres països més endarrerits però va subratllar que la situació ja permet revertir el tancament i els demana fer-ho “com més aviat millor”.

En aquest context, Alemanya manté l’objectiu de reobrir el turisme cap a Europa dilluns vinent, amb la retirada de la recomanació de no viatjar a l’estranger.

Illa també es va referir als últims casos importats de coronavirus i va dir que “són espanyols que han viatjat fora i han tornat infectats, i persones que podien entrar al nostre país”, per exemple a treballar. En l’última setmana són una vintena d’arribats de Llatinoamèrica.

El Govern espanyol defensa criteris comuns i manté l’1 de juliol El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va defensar ahir al Congrés la necessitat d’actuar amb “criteris comuns” dins de la Unió Europea respecte a l’obertura de fronteres, perquè “no hi ha cap altra forma de fer-ho”. “Aquesta és la posició nostra, la del Govern. És que, si no, no hi ha cap altra manera de fer-ho”, va assenyalar. “Si tenim un espai de fronteres que compartim, no hi ha cap altra manera de posar-se d’acord quant a les fronteres externes de l’Espai Schengen”, va asseverar el ministre. La ministra d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Arancha González Laya, manté l’1 de juliol per reobrir les fronteres espanyoles.

tracking