SEGRE

PROTESTES VIOLÈNCIA MASCLISTA

En peu de guerra contra els abusos

Més de seixanta persones es van concentrar a la plaça Esteve Cuito de Lleida per denunciar les vexacions i abusos sexuals a l'Aula de Teatre || Convocades pel col·lectiu juvenil La Forja

Desenes de joves ahir a la plaça Esteve Cuito, davant del complex de l’Escorxador on hi ha l’Aula.

Desenes de joves ahir a la plaça Esteve Cuito, davant del complex de l’Escorxador on hi ha l’Aula.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de seixanta persones van alçar la veu ahir per denunciar els suposats casos d’abusos sexuals a l’Aula de Teatre. Convocades pel col·lectiu La Forja a la plaça Esteve Cuito de Lleida, van condemnar que la denúncia d’abusos sexuals, vexacions i humiliacions a adolescents per part del que va ser director i professor de l’Aula, A.G, no va poder arribar a judici perquè la Fiscalia va arxivar la investigació a l’haver prescrit aquests delictes, presumptament comesos entre el 2001 i el 2008. Cinc portaveus van llegir un manifest en el qual van recordar que fa dos anys nou víctimes van portar als tribunals aquest cas i ara altres exalumnes han destapat altres episodis més recents encara que “totes les vegades hem estat silenciades”. Davant dels casos continuats de “mala praxi i abús de poder”, van exigir posar fi “al sistema patriarcal que ens oprimeix perquè no hi ha cap justificació per a un cas d’abús”.

L’acte, al qual es van adherir altres col·lectius en defensa dels drets de les dones com Dones a Escena, Arran, Ofni i el Casal Popular de Joves de Lleida, va ser protagonitzat per proclames com “la memòria no prescriu” o “fora els violadors que es fan dir professors”. Segons un reportatge que va publicar recentment el diari Ara, els abusos sexuals haurien transcorregut durant vint anys i totes les víctimes eren joves d’entre 15 i 18 anys. El relat de les víctimes també va assenyalar un altre exprofessor del centre, R.E.

La Fiscalia va arxivar la investigació a l’haver prescrit els delictes denunciats el 2018

Per la seua part, la Paeria, després de mesos de tenir constància d’aquesta problemàtica, ha posat en marxa un mecanisme amb el qual recollir denúncies de forma anònima amb la possibilitat que el consistori acompanyi les víctimes fins a la Fiscalia. Una de les mesures municipals és la revisió del model de gestió de l’Aula de Teatre, ara en mans d’una concessió a l’Associació Cultural Aula de Teatre de Lleida.

Així mateix, la Paeria va assenyalar que fixarà amb el centre una sèrie de pautes per evitar que tornin a repetir-se abusos amb la formació del professorat i l’elaboració d’un protocol de prevenció i actuació. D’aquesta manera, el síndic de greuges va iniciar a finals del mes de maig una investigació d’ofici sobre les denúncies i va sol·licitar al consistori documentació en aquest sentit.

Tres denúncies a la setmana per delictes sexuals aquest any a Lleida

Les comarques lleidatanes han registrat aquest any més de tres denúncies a la setmana per delictes sexuals. Segons les últimes dades publicades pels Mossos d’Esquadra, que recullen les denúncies presentades en el primer trimestre de l’any, les diferents comissaries van comptabilitzar un total de 42 denúncies per delictes sexuals a la província de Lleida entre els mesos de gener i març. Aquesta xifra suposa dos denúncies més que en el mateix període de l’any passat i possiblement els casos coneguts hagin disminuït durant el confinament, ja que les dades publicades només comprenen quinze dies de l’estat d’alarma. Per tipus, destaca que les agressions sexuals (violacions) denunciades a la província en els tres primers mesos de l’any han augmentat un 25 per cent, amb 15. També s’han incrementat els casos denunciats per exhibicionisme i provocació sexual, amb dos denúncies aquest any i una en el primer trimestre de l’any passat.

tracking