SEGRE

TECNOLOGIA INNOVACIÓ

Llum verda al corredor 5G amb una inversió de setze milions

Es posarà en marxa el proper mes de setembre entre Figueres i Perpinyà

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró.

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte del Corredor 5G del Mediterrani es posarà en marxa al setembre i es durà a terme fins al novembre del 2022. Després de ser un dels onze projectes seleccionats per la Comissió Europea, el 5GMed començarà aquest mateix any per portar a terme proves per a la mobilitat automàtica i connectada al tram del corredor mediterrani entre Figueres i Perpinyà. El projecte, que té una inversió de setze milions d’euros (dels quals el 75% estan finançats per fons europeus), el promou un consorci coordinat per Cellnex Telecom i format per vint-i-una entitats, empreses i centres tecnològics de Catalunya, França i la resta de l’Estat.

Després d’anunciar-se dimarts la selecció del projecte, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, va celebrar la notícia i va assegurar que “Catalunya es troba en disposició de liderar la mobilitat del futur” (vegeu el desglossament). Segons va explicar Cellnet, el 5GMed té com a objectiu aportar un model de desplegament d’aquesta nova tecnologia sostenible per a la mobilitat del futur al tram fronterer del corredor mediterrani entre Perpinyà i Figueres, que es considera estratègic ja que suma el 55 per cent del trànsit per carretera entre l’Estat i la resta d’Europa i el 65% del trànsit ferroviari.

Donarà suport a la gestió del trànsit, conducció automatitzada o l’infoentreniment

La infraestructura donarà suport a quatre casos d’ús: conducció automatitzada a distància, gestió avançada del trànsit, continuïtat de serveis comercials en el ferrocarril durant el canvi transfronterer i infoentreteniment amb realitat augmentada per a cotxes autònoms i ferrocarrils.

La tecnologia 5G ha generat polèmica en les últimes setmanes després de missatges a les xarxes socials que asseguren que és perjudicial per a la salut. Davant d’aquesta situació, la Unió Europea va advertir sobre aquest tipus de rumors i dels missatges amb falsedats que afirmen que les xarxes de 5G “suposen una amenaça per a la salut o estan vinculades amb el Covid-19”.

“És una gran oportunitat de país per ajuntar la indústria del mòbil amb la de les TIC”, va ressaltar, i va assegurar que Catalunya ha de ser un hub digital d’Europa, un objectiu al qual contribuirà aquest corredor 5G.

“El projecte ajudarà a crear 2,3 milions de llocs de treball”

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, va assegurar que el 5GMed ajudarà a crear “2,3 milions de llocs de treball al Mediterrani” i que espera que una bona part puguin ser a Catalunya. “Això vol dir ajudar en la recuperació econòmica, donar oportunitats de feina als ciutadans és la millor política social que podem fer a Catalunya”, va remarcar Puigneró. “Catalunya ha estat al llarg d’aquests anys la capital mundial del mòbil”, en al·lusió al Mobile World Congress, i ara “fa un pas de gegant per ser la capital mundial del 5G”, va afirmar.

tracking