SEGRE

INICIATIVES PATRIMONI CULTURAL

Creen un museu virtual per mantenir viva la tradició de les falles

Baixada de falles l’any passat a la localitat de Durro.

Baixada de falles l’any passat a la localitat de Durro.RUBEN BARDAJÍ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les falles del Pirineu ja disposen del seu propi museu virtual. Es tracta del Prometheus Museum, una plataforma interactiva que contribueix a mantenir viu l’esperit fallaire després que la pandèmia del coronavirus va obligar a suspendre aquesta celebració. La iniciativa compta amb diferents espais expositius sobre la tradició i un mapa interactiu en el qual apareixen tots els pobles fallaires, així com un apartat infantil amb lectures i jocs relacionats amb la baixada de falles.

Prometheus és un projecte transfronterer que treballa a favor del reconeixement de les sobre les Festes del Foc del solstici d’estiu al Pirineu com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco i en el qual participen el Conselh Generau d’Aran, la Diputació de Lleida i la UdL, entre altres socis.

Xavier Roigé, professor d’Antropologia i Museologia de la UB, va explicar que aquesta nova acció ja estava programada dins del projecte Prometheus i que “són les circumstàncies actuals amb el Covid-19 les que ens han obligat a avançar-lo”.

El museu virtual, que funcionarà a ple rendiment fins al 2021, serà un espai participatiu per preservar la festa. Roigé assegura que la baixada de falles “només es pot gaudir a cada poble, on es viuen totes les emocions, encara que aquest espai virtual potser ajudarà a la seua preservació”.

tracking