SEGRE

ESNOTICIA

La majoria dels centres de dia de la tercera edat rebutgen encara obrir

Bona part d'aquests equipaments comparteixen espai amb les residències per a la tercera edat || Els protocols per sectoritzar els dos espais compliquen la reobertura

El centre de dia de Bellver de Cerdanya ha tornat a obrir portes aquesta setmana amb tres usuaris.

El centre de dia de Bellver de Cerdanya ha tornat a obrir portes aquesta setmana amb tres usuaris.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els centres de dia per a persones grans de Lleida poden obrir des de l’entrada de les regions sanitàries del Pirineu i del pla en la fase 3 de la desescalada (el 8 i el 18 de juny, respectivament). Però la gran majoria no ha reobert i un dels pocs que ho han fet és el de Bellver, pràcticament únic al Pirineu.

En el cas dels centres de dia que es troben al mateix immoble que una residència geriàtrica, la majoria, s’han de separar i sectoritzar els dos serveis perquè els usuaris no comparteixin instal·lacions i el personal no sigui el mateix, una cosa que segons fonts del sector ha fet que molts optin per romandre tancats. La conselleria d’Afers Socials assegura que aquests centres “recuperaran progressivament l’atenció presencial grupal”.

També aconsellen que l’aforament no arribi al cinquanta per cent en el moment de l’obertura i que “augmenti progressivament per facilitar el funcionament correcte de totes les mesures de protecció i recomanacions”. Usuaris i plantilles no han de presentar símptomes ni poden haver estat en contacte amb casos sospitosos o confirmats en els últims catorze dies. El centre de Bellver ha reobert aquesta setmana amb tres usuaris. Habitualment compartia espai amb els de la residència Fundació Pública de Serveis Sant Roc però el virus ha obligat a diferenciar circuits i zones perquè els ancians del centre de dia no estiguin en contacte amb interns de la residència.

La responsable higienicosanitària del centre, Maria Ricart, va explicar el “gran esforç” d’adaptació i de formació del personal. Han sectoritzat l’edifici, de tres plantes, i han delimitat una zona groga per al centre de dia, a la planta baixa, i una zona verda, a la planta primera, per a la residència. Es pren la temperatura als usuaris del centre de dia a l’entrar i aquests utilitzen un calçat diferent fora i dins de l’edifici.

El protocol de la Generalitat fixa que de moment poden treballar al cinquanta per cent de la capacitat. En els propers dies esperen acollir un quart ancià, amb qui completarien l’aforament permès ara. “Els familiars, sobretot els que treballen en el sector de l’hostaleria, esperaven que restablíssim el servei perquè necessitaven una solució per als seus familiars grans”, va explicar.

tracking