SEGRE

Alerten d'una nova onada de segrestos virtuals

La Guàrdia Civil proposa un decàleg per evitar aquests delictes

Un home utilitza el seu telèfon mòbil.

Alerten d'una nova onada de segrestos virtualsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil ha alertat aquest divendres d’una nova onada de segrestos virtuals en les últimes setmanes, un delicte que consisteix en extorsionar una persona per telèfon simulant que té segrestat un familiar i a la que exigeix un pagament immediat per alliberar-lo d’entre 2.000 i 10.000 euros. De moment, segons ha informat la Direcció General de l’institut armat, s’ha detectat aquesta nova remesa de trucades a Madrid, si bé els investigadors estan investigant les denúncies.

Amb l’objectiu d’augmentar l’angoixa de la família i aconseguir més ràpidament el rescat, els segrestadors fingeixen la veu de la suposada víctima, inclòs els crits d’auxili, i demanen que els diners per al seu alliberament els remetin a través d’empreses de tramesa.

En cas de ser víctima d’una extorsió i estafa d’aquestes característiques, diu la Guàrdia Civil, és fonamental mantenir la calma i que se segueixin unes pautes que ha marcat en un decàleg l’Equip de Segrestos i Extorsions de la Unidad Central Operativa (UCO) del cos. Es tracta d’agents amb gran experiència, molt qualificats i que han participat amb èxit en investigacions de segrestos a Espanya i fora de les nostres fronteres.

Aquest és el decàleg que la Guàrdia Civil vol difondre per evitar aquests delictes:

  1. Molta precaució davant de trucades entrants amb prefixos desconeguts o numeració oculta.
  2. Una vegada atesa una trucada extorsionadora, cal mantenir a tota hora la calma i la serenitat.
  3. Escoltar i deixar parlar l’interlocutor, gravant la conversa si és possible.
  4. No facilitar mai durant la trucada dades personals, familiars, d’ubicació o de contacte.
  5. Deixar sempre una línia de telefonia lliure per intentar localitzar la suposada víctima i/o avisar la Guàrdia Civil, simultàniament.
  6. Intentar realitzar alguna pregunta molt personal de la víctima que li permeti, partint de la contestació, concloure que és un fals segrest.
  7. No efectuar mai pel nostre compte pagaments monetaris o entregues d’efectes de valor requerits per l’extorsionador.
  8. No dubtar a tallar la comunicació. Possiblement desistiran i buscaran una altra possible víctima.
  9. Escriure immediatament tot el que es recordi i denunciar sempre els fets a la Guàrdia Civil.
  10. Controlar les dades bolcades a les xarxes socials i evitar enquestes en les quals es pregunti per dades personals. Aquestes dades poden ser utilitzades pels criminals per fer-nos creure que es tracta d’un segrest real.
tracking